Surdegsgrunden satt

Dag 1

Jag är såld på surdegsbröd. Jag och min man kan äta mjöl och till oss bakar jag regelbundet surdegsbröd. För några år sedan gjorde jag några försök till barnen och de blev ok, men var så mycket jobb med att jag la ner det. Men nu är en ny grund satt.
Kommentar: Nu – ett halvår senare, så kan jag konstatera att det är enkelt och gott att baka med surdeg. Bröden blir så mycket godare. 

Ingredienser

Dag 1-3
200 g (2 dl) vatten (35-40 grader)
200 g Ljust gluten- & laktosfritt basmjöl
100 g rårivet äpple

Dag 4
200 g Ljust gluten- & laktosfritt basmjöl
200 ljummet vatten (35-40 grader)

Dag 1
Blanda ingredienserna i en bunke och häll det sedan i en stor glasburk med lock. Mängden växer ganska mycket så ta inte en för liten burk.
Ställ burken på en varm plats t.ex över kylskåpet. Där ska burken stå i 3 dagar. Rör om innehållet en gång om dagen för att påskynda jäsningen.
Dag 4
Blanda ner ingredienserna för dag fyra. Rör om ordentligt och ställ sedan tillbaka burken på den varma platsen. Låt stå ytterligare ett dygn.
Dag 5
Din surdegskultur är nu färdig och bör bubbla och lukta surt. Vill du så kan du nu förvara den i kylskåpet tills du ska använda den. En gång i veckan bör du ”friska upp” den med 0,5 dl vatten och 0,5 dl Ljust basmjöl. En surdeg som har mycket liv i sig kan dock stå i två veckor utan att man behöver greja med den,För att det inte ska bli alltför mycket surdegsgrund så kan det vara lämpligt att hälla av bort en del innan du friskar upp den på nytt. När jag friskat upp den brukar jag låta den stå framme ett tag så att surdegen börjar puttra igen. Ställ därefter in den i kylskåpet igen. (Stod annorlunda här tidigare – ok att göra så också men så här gör jag nu)

Jag har satt en surdeg där det finns ren vetestärkelse i, men på MixWells sida kan man läsa om hur man sätter en surdeg med naturligt glutenfritt mjöl. På samma sätt men jag tror man får ”mata” den mycket oftare.

Dag 3 Nu puttrar surdegen. Är inne på 3:e dagen. I morgon ska den matas och om två dagar kan jag provbaka med den 😀 .

4:e dagen. Så här såg den ut innan jag matade den. Fick byta bytta.

Surdegen innan matning 4:e dagen

Så fort min surdeg är klar ska jag börja baka med den och då kommer resultatet presenteras. 😀

Surdegen är redo att bakas med

När jag ska använda min surdeg så tar jag fram den dagen innan jag ska baka och matar den. Det är lite olika vilka mängder jag använder men ca 150 g mjölmix och ca 170 g ljummet vatten. Låt stå över natten. Om du känner att du inte riktigt hinner baka som du planerat är nu den här uppfräschade surdegen ok att baka med i 1-2 dagar. Men tänk på att ställa in den i kylskåpet så att den inte blir dålig.

Annons

11 tankar på “Surdegsgrunden satt

 1. Pingback: Glutenfritt surdegsbröd, inspirerat av italienskt bigabröd | Bak & Mat för alla

 2. Pingback: Annikas Sour – glutenfritt surdegsbröd | Bak & Mat för alla

 3. Tål inte vete i någon form och inte mölk. Går det att göra surdeg på t.ex. hirsmjöl,bovete el. majsmöl?

 4. Pingback: Glutenfria Surdegsfrallor med lingongrova-smak | Bak & Mat för alla

 5. Pingback: Naturligt glutenfria surdegsfrallor med durramjöl | Bak & Mat för alla

  • Jag kan inte säkert svara. Det beror ju också på hur känslig du är för gluten och spannmål. Det är bara att prova. Jag gillade provenas produkter när jag använde havre. Min erfarenhet är att man kan ta ganska olika mjölsorterna. Själv har jag Finax mjölmix i min. Prova och hoppas det går bra! Glutenfria surdegsbröd smakar nästan som vanligt bröd☺.

 6. Hej Går inte surdegen spara liksom den vanliga surdegen,att man sparar hälften och matar för att baka nästa gång. då hoppar man ju över de första 2 dagarnas moment

  • Förstår inte riktigt frågan. Den här surdegen är satt från grunden och då kommer du inte undan de första dagarna. Det är då syran kommer igång på riktigt. Men den behöver du bara göra när du inte har en surdeg sedan tidigare i gång. Har du redan en surdeg igång friskar du bara upp den du har genom att mata den med mjölmix och vatten och låta den stå rumstemperatur tills den bubblat igång – ca 6- 10 timmar.

 7. Pingback: Surdegsrecept och vasaloppet – Snickaregården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s