Naturligt glutenfria surdegsfrallor med durramjöl

Ja, också var det dags med provbak för ett recept helt utan vetestärkelse. Det blev ändå ett ganska lyckat försök men nästa gång kommer jag ta mindre mängd mjöl – de blev lite kompakta – men väldigt goda i smaken och surdegen ger den där härliga saftigheten som många vanliga glutenfria bröd inte har. Men de kommer inte riktigt upp i samma nivå som mina andra frallor än – men jag tror att det är fullt möjligt att lyckas. Jag hade t ex tänkt att ha rismjöl i men det var slut i både skåp och affär. Men durramjölet kommer däremot bli en ny favorit. I min smak liknar det grahamsmjöl i smak och konsistens..

Jag skriver hur jag gjorde och inom parentes hur jag troligen gör dem nästa gång

 • 200 g ljus naturligt glutenfri ljus mjölmix.
 • 200 g Provenas havremjöl (ta rismjöl eller 180 gbovetemjöl om du inte tål havre)
 • 300 g Durramjöl (200 g nästa gång))
 • 40 g socker (kan uteslutas om man vill få dem ännu mer hälsosamma)
 • 425 ghavremjölk, eller den mjölkersättning som passar din allergi. (450-475 g nästa gång)
 • 30 g jäst
 • 130 g surdeg – antingen den som är helt naturligt glutenfri eller den som är glutenfri men med vetestärkelse i.
 • 1 msk husk
 • 70 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
 • 13 g havssalt

Häll i mjöl och socker i hushållsassistenten. Lös upp jästen med mjölken i en bunke, häll i fiberhusken. Låt stå och svälla 10 minuter.

Häll över mjölkblandningen över mjöl-och sockerblandningen. Häll i surdegen. (Jag kände direkt idag att det var alldeles för lite vätska i relation till mjöl så jag hällde i havredryck och surdeg tills den hade fått en lösare konsistens) Knåda på låg växel i 5 minuter. Tillsätt det mjölkfria margarinet. Jag klickar i det i bitar. Kör maskinen ytterligare 7  minuter på låg växel. Tillsätt till sist saltet och kör på 7 minuter på mellanväxel.

Häll degen i en inoljad bunke. Låt den jäsa 90 minuter. Häll up den på bakbordet. Dela degen i 4 bitar. Ta sedan och måtta upp och rulla jämnstora bullar.

Bullar på jäsning.

Normalt sett penslar jag och fröar mina frallor, men grund av Sigrids kraftiga pollenallergi för tillfället är jag lite försiktig med fröna) Men om du vill så är det trevligt att penlsa dem med den mjölkersättning du tål och sedan vända dem i något frö som du gillar.

Sätt ugnen på 250 grader.

Låt dem jäsa ca 45-60 minuter. Grädda i falsen under mitten i ca 10-12 minuter. Låt dem svalna på galler. Frys in dem som du inte ska använda.

Annons

1 tanke på “Naturligt glutenfria surdegsfrallor med durramjöl

 1. Detta recept ska jag prova någon dag. Jag penslar alla bullar (som i vanliga fall penslas med ägg) med kaffe för att få färg, blir ingen mak av det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s