Om

Den här sidan hanteras av mig – Annika,  som bakar och lagar bullar, kakor och mat som inte innehåller veteprotein, rågprotein, mjölkprotein eller sojaprotein.

Båda barnen i familjen blir sjuka på olika vis av ovanstående ingredienser. Jag tyckte det var tungt när även mjölet försvann för några år sedan, men har sedan dess knåpat ihop både det ena och det andra att äta. Sedan 2011 delar jag med mig av de erfarenheter jag har. Det finns mycket bra recept på olika hemsidor för den som inte tål gluten, men väldigt lite om man dessutom inte tål mjölkprotein eller soja.  Här är mitt bidrag till oss som måste utesluta mycket men ändå vill njuta av livets goda.

Sedan maj 2012 är alla recept naturligt glutenfria då sonen visat sig reagera starkt på vetestärkelsen som finns i många glutenfria produkter. Dessutom blir det inga nya recept med nötter då flickan i familjen har utvecklat antikroppar mot alla nötter och många frön. Mer som är borta på grund av korsallergi är sesam, selleri, persilja, många fukter (mer ok på vintern), honung som inte värmts upp.

Vi tål ägg, men det kommer även finnas recept som är ägg.

Och en sista sak – jag fotar alla bilder själv. För använding, kontakta mig via mail, se nedan.

Vill du skicka ett personligt e-mail? Det går bra att skicka till
annida70@outlook.com

 

Annons

15 tankar på “Om

 1. Vilken härlig blogg du har! Åh vad glad jag blev som hittade den, tack.

  Jag har samma allergier som dina barn, gluten, mjölk- samt sojaprotein. Har alltid haft ont i magen och i leder samt har haft ett humör och sinnesstämning som gått berg- & dalbana. Livet blev verkligen lättare när man i vuxen ålder äntligen hittade problemet. Det är så skönt när man väl får må bra, då är det värt att offra allt i matvärld… Men även den flitigaste gör snedtramp och man är tillbaka i det onda. Därför kommer jag att inspireras av din blogg, med härliga recept som alla kan äta.

  Väl mött!
  Petra

 2. Hej Annika!
  Hittade din blogg idag och det ska bli roligt att prova dina recept. Min son är 13 år och tål inte gluten (inklusive vetestärkelse) Mjölkprotein, sojaprotein (inklusive sojalecitin), ärtprotein och jordnötter…..Livet för honom är ibland tufft och jag gör så gott jag kan för att underlätta för honom. Hur gamla är dina barn? Det skulle vara trevligt om vi kunde dela mailadresser eller facebook. Vad tror du om det?
  Mvh Maria (41 år)

 3. Vad tufft med även ärt- och jordnötsallergi. Jag håller inte stenkoll på sojalecitin och använder vissa glutenfria produkter som innehåller ren vetestärkelse. De flesta recept fungerar dock med typ Lailas gula, som jag tror är fri från tapioka och liknande proteiner. Jag har en bloggläsare som har ungefär som din son + ägg och hon har kunnat använda många recept men med de produkter som fungerar för hennes son.
  Du kan ju om du vill ”gilla” själva sidan på fb (se till höger), och min mail adress är annika.schlegel@bredband.net.
  Min dotter är mer allergisk än min son, men han har någon form av oklar autoimmun sjukdom som tyvärr ofta gör honom mycket sjuk. Jag skriver om det på http://annida.bloggsida.se. Just detta gör att jag inte alltid orkar ha så mycket kontakt, men det är helt ok att ta kontakt, särskilt om du har frågor mm.
  Hälsningar
  Annika

 4. Hej,
  Jag undrar om man kan få tag på gluten och mjölkfria recept på bröd där man inte använder färdiga mjölmixar med diverse tillsatser utan använder råvaror.
  Tack på förhand. 🙂
  Hälsningar Åsa

  • Ja, det är inte helt enkelt men kolla på Kjerstis mat och prat. Hon använder många ”rena” mjöl och många nötter och frön. Vi har tyvärr fått skippa t ex rismjöl – finns spår av soja i nästan alla. Annars tror jag att kombinationen rismjöl och durrmjöl är bra och faktiskt kan vara stomme i nästan alla bröd. Jag använder gärna Schärs mix C som är nästan rent majsmjöl – men kan innehålla spår av lupiner som en del kan vara allergiska mot.

   Till höger hittar du adressen till Kjerstis sida.

   Lycka till!

 5. Har länge tänkt att skriva o tacka för en fantastisk sida. Vilken energi du har att testa nya recept! Numera går jag alltid in på din sida när jag behöver nya recept, då behöver jag inte först provbaka o bli besviken över resultatet.
  Vår dotter tål inte vete och tidigare inte mjölk. Nu äter jag mjölkfritt när jag ammar lillebror.
  Din sockerkaka, tårtbotten och recept på släta bullar e fantastiska! Nu bjuder jag alltid bara på glutenfritt till alla gäster och de anar inte att det är glutenfritt.
  Ska sätta din surdeg någon dag så jag kan använda fler recept.
  Jag har knåpat ihop 2 egna brödrecept (ett baserat på ditt recept på släta bullar). Om du är intresserad av att testbaka dem o lägga upp i bloggen så mailar jag dem gärna.
  /Susanne

  • Tack för de fina orden Susanne! Jag blir glad över att du blir inspirerad av sidan och att du hittat recept som fungerar bra i vardagslivet. Vi kör också alltid helt fritt när vi har kalas – oavsett vilka som kommer. Alla brukar gilla det och mest fascineras ver att ”det smakar precis som vanligt” :-). Jag bakar gärna recept och bloggar – och givetvis med en hänvisning till dig. Du kan maila mig på annika.schlegel@bredband.net /Annika

 6. Jag har vetat om i 1år att jag inte tål vetemjöl. Jag är 78 år och det har varit svårt att lära om när jag bakar. Tacksam för varje recept. Berit

  • Hej! Ursäkta att din kommentar har fått vänta. Jag har varit i Tyskland en vecka. Vad glad jag blir att du hittat recept som hjälper till i livet.

 7. Vilken underbar blogg med massor av inspiration! Vi står nu inför första gluten-, mjölkprotein- och veteproteinfria julen. Har hittat otroligt mycket användbart här, känns mycket lugnare nu.
  Tack!
  //Johanna

 8. Jag är så glad att du delar så många fina recept. Inte så lätt att hitta specialmat/-bak som även är goda. Jag skulle uppskatta om det fanns en knapp för Pinterest också där jag samlar dina recept mm.
  Tack,
  Ingalill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s