Glutenfritt surdegsbröd, inspirerat av italienskt bigabröd

Jag utgick från det när jag bakade det här brödet, men jag halverade mändgerna. Det här är mitt första glutenfria surdegsbröd, men inte det sista. Det blev ett kanonbröd och jag hade gärna serverat det till vem som helst.

När man ska baka surdegsbröd krävs det några tekniska tillbehör. Det krävs, tycker jag, en hushållsassistent, eller extremt starka armar. Vidare krävs det en bra digitalvåg och allra helst en bra kökstermometer.

Ingredienser i det här brödet

Smula jästen i degbunken. Blanda jästen och vattnet till jästen har löst upp sig. Bland i fiberhusken. Låt stå ca 10 minuter.

Blanda i alla ingredienserna utom saltet. Kör på lägsta växeln i 12 minuter. Blanda i saltet och kör på mellanväxeln i 7 minuter. Om degen känns lite för torr – blanda försiktigt i lite vatten till. Kör tills degen känns som en blandning av kladdig och smidig.

Häll över degen i en inoljad plastlåda. Lägg ett lock över lådan och låt den jäsa i goda 90 minuter. Stöt degen genom att mjöla händerna lite och ”boxa” degen och vänd den så gott du kan. Detta var det mest trixia om man jämför hur det är att baka med vanligt mjöl. Försök ändå vända degen efter bästa förmåga. Låt den jäsa en god (minst 30  minuter men det gör inget om det är längre) stund till. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den lätt (inte för länge). Forma till två avlånga bröd. Rulla dem i lite mjölmix. Ställ dem att jäsa 90-120 minuter.

Värm ugnen till 250 grader.

Innan du ställer in de färdigjästa bröden snittar du dem lätt med vass kniv.

Ställ in dem i nedre delen av ugnen. Spruta in lite vatten med en blomspruta för en frasig yta. Efter 5 minuter sänker du värmen till 200 grader. Lufta ugnen lite efter 15-20 minuter. Efter 30 minuter – ta ut bröden och kolla värmen i bröden med hjälp av en kökstermometer. Det ska vara 98 grader i inkråmet. Man kan givetvis baka dem hårdare, men det gillar inte mina barn.

Brödet blev kanongott.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Bröd, Surdegsbröd, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s