Fiffirutor

Dessa rutor har många namn. Det mest vanliga är Kärleksmums. Själv kallar jag dem Fiffirutor. Min mamma fick receptet av en granne någon gång på 70-talet. Jag är uppvuxen i Småland och Fiffi kan nog på rikssvenska mer tänkas stå för Fiffig. Fiffig ruta helt enkelt – och det är ju just vad det är.

Ingredienser:

 • 3 ägg
 • 4 dl socker
 • 2 dl Carlshamns rismjölk eller annan mjölkersättning du tål. (Tål du vanlig mjölk går det givetvis lika bra.)
 • knappt 6 dl Naturligt glutenfri ljus mjölmix.
 • 3 tsk bakpulver
 • 3 vaniljsocker
 • 1-2 msk kakao (allt efter vad man gillar)
 • 225 g smält mjölkfritt margarin.

Glasyr:

 • 250 g florsocker
 • 5 msk smält mjölkfritt margarin
 • 2 1/2 tsk vaniljsocker
 • 5 msk starkt kallt kaffe
 • 2 1/2 msk kakao

Kokos att strö över kakan.

Sätt ugnen på 225 grader.

Börja med att smälta margarinet till kakan. Låt det svalna. Vispa ägg och socker så att det blir vitt och pösigt. Blanda i mjölmix, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd med slev tills allt är blandat. Häll i den mjölk du valt. Vispa lätt, tills allt är blandat. Rör i det smälta margarinet.

Smörj och strö en långpanna med majsskorpmjöl. Slå bort bort överflödigt skorpmjöl. Häll i smeten, smeta ut den jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen 10-15 minuter. Är den inte klar då, lägg över lite ugnsfolie och grädda någon minuter till.

Låt kakan svalna.

Gör glasyren. Blanda de torra ingredienserna. Häll i det kalla kaffet och det smälta margarinet (kan ha svalnat lite). Blanda väl så att galsyren blir slät. Bred över kakan i ett jämnt lager. Avsluta med att strö över lite kokos.

Skär i rutor.

Kakan passar väldigt bra att frysa. Kan med smak ätas lite halvtinad.

/Annika

Annons

1 tanke på “Fiffirutor

 1. Pingback: Söndagsstök i köket – vetefria surdegsfrallor, fifirutor och mördegskakor | Bak & Mat för alla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s