Mina första cupcakes

Cupcakes är något som slår så det knakar. Jag har aldrig bakat dem förut men idag gjorde jag ett försök. Om man tål mjölk och soja så finns det massor av recept på nätet. Här kommer mitt första försök. Smakade väldigt gott men är inte lika snygg än som en del andras. Men man måste börja någonstans. Nästa gång blir det ännu mindre formar och mer smet i varje form.

 • 2 ägg
 • 2 dl socker
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljsocker och en teskedsudd av ren vanilj. (eller 2 tsk vaniljsocker)
 • 4 dl ljus mjölmix. Jag provade Lailas blå denna gång (lite spännande att se om barnen klarar av den. För några år sedan fick S lite reaktion från vetestärkelsen) . Ta den som fungerar för dig.
 • 50 g mjölkfritt margarin
 • 1 dl av den mjölk/mjölkersättning du tål. Jag tar som vanligt havredryck baserad på ren havre.

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Koka upp den mjöl/mjölkersättning du valt och lägg i det mjölkfria margarinet. Låt det smälta. Häll över vätskan över smeten. Blanda väl.

Jag gjorde två olika smaker. I hälften tog jag skal från riven citron och 2 msk citronsaft. I den andra hälften tog jag 2 msk kakaopulver.

Fyll små formar med 2/3 (drygt) smet. Jag använde småbrödsformar men de var nästan stora tycker jag. Kommer använda mindre nästa gång.

Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.

Gör glasyrsmeten.

 • 75 g mjölkfritt margarin
 • ca 4 dl florsocker
 • 1 msk havremjölk
 • 1 msk citronsaft och 1 msk apelsinsaft (eller 2 msk av en sort)
 • lite rivet skal från någon av frukterna ovan

Rör det mjölkfria margarinet lite mjukt. Blanda i de övriga ingredienserna. Blanda till en mjuk och följsam smet. Spritsa eller bred över kakorna.


Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Bullar, Cupcakes, Gott till kaffet, Mjuka kakor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s