Vete- och glutenfria semlor utan mjölk och mandel

DSC_2729När man läser den där rubriken kan man ju fundera på om det verkligen är semlor som stod på fikabordet idag. Men det var absolut semlor – och smakade semlor. Det som avviker mest i smaken är kokosgrädden som vi använder. Min flicka tål inte mandel längre men hittade bra tips på nätet – och det blev tipptopp:-).

Först behöver du en bra bulle. Recept på enkel och god slät bulle hittar du här.

DSC_2727
Falsk mandelmassa

 • 1 kokt potatis
 • inkråm från bullarna (du skrapar ut hål i bullarna)
 • socker
 • havregrädde (eller den gräddersättning du tål
 • några få droppar bittermandelarom (innehåller ingen mandel)

Mosa potatisen med gaffel, lägg i inkråmet, blanda i socker. Jag kan inte ange exakt mängd då jag smakade av allt eftersom – men ca 1/2-1 dl skulle jag tro. (Mandelmassa är sött). Blanda i havregrädde och några få droppar bittermandelarom. Havregrädde tar du till du får önskad konsistens. Jag gillar ganska lös massa i semlor, men det är en smaksak.

DSC_2658Vispa sedan kokosgrädde – så här gör jag:

 • 1 pkt Blue Dragon Coconut cream – kylskåpskall
 • 1-2 msk florsocker

Gräv ut det feta från den kylskåps kalla grädden med en sked. Häll i 1-2 msk florsocker. Vispa med elvisp tills du har fått fluff på grädden. Om den blivit lite lös – ställ i kylskåpet 20-30 minuter. Nu perfekt att servera till precis vilken dessert som helst. Om jag kunde välja idag så skulle jag ändå välja kokosgrädde före vanlig – särskilt tillsammans med bär.

DSC_2650

Montera nu dina semlor genom att fylla bullarna med den falska mandelmassan, lägga på kokosgrädden, sätta dit locket och pudra dem med lite florsocker.

Dags att njuta!

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Bullar, Gott till kaffet, Tips & Råd och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Vete- och glutenfria semlor utan mjölk och mandel

 1. ÅJ skriver:

  När jag var liten och inte gillade mandelmassa i semlorna la min mamma alltid äppelmos i dem. Det var jättegott det också!

  • bakomatforalla skriver:

   Ja, äppelmos är det vanligaste tipset på nätet har jag sett. Men S älskade verkligen mandelmassa och tål äppelmos sådär (bara ibland) så det var roligt att den här falska mandelmassan blev så god:-)

 2. Ping: Recept på semlor | astmaochallergiforeningenlulea

 3. Kjersti skriver:

  Semlorna ser superfina ut!! Ett annat tips i stället för mandelmassa är att mixa solrosfrön (om ni tål det) och blanda med bullinkråmet, socker och lite valfri gräddersättning.

  • bakomatforalla skriver:

   Solroskärnor är vi också försiktiga med då hon man på prover kunnat se att hon byggt ganska mycket antikroppar – även om hon ännu inte reagerat på just solroskärnor ännu. Men allergiläkaren vill att försiktighet råder. Annars låter även detta som väldigt bra idé.

 4. ingela skriver:

  äppelmos o bittermandelolja gör smaken väldigt lika mandelmassa 🙂

 5. Helen skriver:

  HURRA för att jag hittat din blogg.. Du ger mej HOPP! Är ovan allt detta med att inte kunna äta gluten/soja/ och mjölk.. Just nu längtar jag ihjäl mej efter semlor och då hittar jag det HÄR.. Halleluja så glad jag blev.. Och MASSOR av tips och GODA recept.. TACK för att du delar med dej ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s