Gluten- och mjölkfria Släta bullar

Dessa bullar använder jag till t ex semlor, men det är även perfekta vardagsbullar. En fördel med dem är att barnen kan vara med och baka dem här. Degen blir så lättarbetad vilket alla som bakar utan gluten vet, inte alltid är fallet.

Pensling: 1 ägg

Smält matfettet och häll i den mjölk/mjölkersättning du valt. Ljumma till knappt 37 grader (hellre lite svalare än för varmt)

Smula ner jästen i en degbunke. Jag använder en hushållsassistent, men det går att arbeta med vanlig degbunke förstås. Tillsätt lite av degspadet – blanda tills jästen löst sig. Blanda i resten av degspadet, husk, salt, socker, kardemumma och ägg. Blanda och låt stå i ca 10 minuter. Blanda i hjorthornssalt och den glutenfria mjölmixen efterhand. Här måste du prova dig fram beroende på den mix du valt. Degen ska kännas smidig, blank och  kladdig. (En glutenfri deg ska aldrig kännas stå slät och torr som en vetebaserad deg – då blir bullarna torra).

Låt degen jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på lätt glutenfritt mjölat bakbord och arbeta ytteligare.

Rulla till runda bullar. Jag brukar få ut ut mellan 15-20 beroende på hur stora jag vill ha dem.

Lägg dem på bakplåtspapper. Jäs väl.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7-9 minuter.

Lägg dem på galler och låt dem svalna lite.

Tips: Frys gärna de,  som du inte ska äta direkt,  innan de hunnit svalna helt. När du tinar dem får du en riktigt nybakad känsla.

Dessa bullar passar kanon till semlor men är som sagt ett gott vardagsalternativ om man vill göra en lite enklare bulle.

Annons

11 tankar på “Gluten- och mjölkfria Släta bullar

  • Du får prova dig fram. Eftersom vi har så mycket som måste ut ur kosten så använder vi Carlshamns Mjölkfria margarin för att det gör livet enkelt. Kokos använder vi bara till grädde då lillflickan har visat tecken på att bygga antikroppar mot även kokos så vi har viss försiktighet med användandet – även om det inte är helt borttaget ur kosten. Du går prova helt enkelt. Kanske en neutral olja kan fungera också.

 1. Bytte ut smöret mot rapsolja, fungerade alldeles utmärkt!

  Tack för receptet.
  Jag trodde att vi var besvärliga med maten. Lagar allt från grund då vi är vegetarianer, laktosintoleranta samt veteallergiker… Visst finns det massor av gott kvar, det är bara att slå på kreativiteten och tacka sådana som du som vill dela med sig !
  Så tack för en god semla idag!

 2. Hej! Jag lyckades inte så bra med bullarna, det blev som scones ungefär i karaktären och konsistensen, alltså rätt platta. Kan det bero på vilka mjölsorter man väljer? Eller att jästen gick ut idag, samma dag jag bakade..?
  Mvh Teresia

  • Vad tråkigt!Hur kändes degen? Som alla söta glutenfria degar ska den vara kladdig – men inte rinnig. Just den här brukar jag få till så pass bra att barnen enkelt kan hantera den. Som alltid med glutenfritt kan det variera med mjölsorterna. Naturligt glutenfria mjölsorter kräver mer vätska – alltså kan man minska mängden mjöl om receptet står med vetestärkelsemjöl. Det första året bakade jag med mjölsorter med vetestärkelse i sig. Vilket mjöl hade du?

   Att de är platta kan kanske bero på jästen. Hälsningar Annika

   • Degen var rätt kladdig och tom. ”svettig”, (vilket kanske berodde på att det var så varmt i köket, vet inte) men hanterlig med träslev. Jag minns inte exakt vilka mjölsorter jag hade i , men jag brukar blanda och ha både naturligt glutenfritt mjöl och mjölmix.
    Jag ska prova igen med en bättre jäst så får vi se 🙂
    Tack för hjälpen!

 3. Hej! Vilken mjöl sort använde du dig av? Jag tog finax och tyckte att de såg ut som de räckte för mig med 5 1\2 dl.. nu är dom inte färdiga och det är första gången jag gröt men rädd att jag fogade och borde kanske haft i mer men kändes som att dom skulle bli torra då 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s