Jag bakar bröd varje vecka. Jag lägger numera inte ut allt eftersom jag utgår från recept som jag redan skapat. Dessa fina frallor lägger jag dock ut då jag inspirerats till att att göra om dem lite mer än vanligt. Så här kommer goda surdegsfrallor. Och följer man min blogg så vet man att frallor är det som oftast gäller. Praktiskt när man snabbt ska fixa fram bröd till hungriga barn.
- ca 440 g Durramjöl (köpt hos Friends of Adam)
- 1/2 dl socker honung
- 25 g jäst
- 275 g av den mjölk/mjölkersättning du tål. Själv använder vi Oatlys havredryck.
- 250 g vatten
- 1 msk fiberhusk
Häll i mjöl och socker i en hushållsassistent.
Lös upp jästen och mjölk/mjölkersättning och vatten med en visp i en bunke. Häll i fiberhusken. Låt stå och svälla 10 minuter. Häll sedan vätskan över mjölet och sockret. Kör på låg växel i 10 minuter. Jäs under duk 30 -40 minuter.
Bortgörning
- Fördegen
- 200- 250 g Ljus naturligt glutenfri (vetefri) mjölmix (här får du prova dig fram med mängden)
- 1 dl fibrex
- ca 1/2 – 1 dl havremjölk alt havergurt eller rapsy (samma sak här prova dig fram – se instruktioner längre ner)
- 155 g surdeg (Klicka här för tips)
- 150 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
- 20 g havssalt (ta inte vanligt salt – det blir för ettrigt).
Blanda fördegen, den ljusa mjölmixen, fibrex och vätskan på låg växel i 5 minuter. Viktigt att den inte är för torr. Är den för torr – häll i mer vätska. Ska kännas kladdig. Klicka sedan i det rumsvarma mjölkfria margarinet och kör 7 minuter till på låg växel. Häll i saltet och kör på mellanväxeln i 5 minuter.
Jäs under duk en och en halv timme.
Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord (förstås med glutenfri mjölmix på ). Arbeta den inte. Ta istället en sked, tallrik och hushållsvåg och måtta ut jämnstora bullar med skeden. Rulla dem till runda och låt dem spänna av under duk någon minut.
Forma dem sedan till avlånga småbröd och låt dem jäsa på bakplåtsklädda plåtar i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda dem sedan mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt dem svalna lätt på galler. De du inte ska använda fryser du in när de fortfarande ä ljumma – då är de som nybakade när du tinar dem.
Är nog lite bakom! Ang Receptet på vete och glutenfria frallor.för mig ser det ut som två recept.vad är bortgörning.Birgitta:-)
Bortgörning är ett begrepp som Jan Hedh använder. Det är helt enkelt blandningen av fördegen (första delen av recepten) med andra delen av receptet.