Ljusa glutenfria surdegsfrallor med fiber


Fördelen med ett bra grundrecept är att man kan variera det i oändlighet. Ni som följer bloggen vet att jag är svag för frallor och småbröd. Det är så praktiskt. Idag utgick jag från ett av barnens favoritbröd Ljusa glutenfria frallor men gjorde dem lite mer fiberrika. Det blev väldigt gott och uppskattat.

Dagen innan eller på morgonen samma dag matar du din surdeg så att den är fräsch. Jag brukar hälla av lite av min surdeg och sedan mata den med ca 100 g mjölmix, och 110-120 g vatten. Låt den stå minst 6 timmar i rumstemperatur men med plastfolie över sig. Mer om surdeg hittar du här.

  • 600 g ljus gluten – och laktosfri mjölmix. Jag är svag för Mixwells gluten- och laktosfria basmjöl. Enkelt att baka med
  • 100 g Mixwells Fullkornsbrödmix. (Denna mix använder jag ofta som fyllnadsmjöl i t ex scones för att få lite mer tuggmotstånd).
  • 40 g socker (kan uteslutas om man vill få dem ännu mer hälsosamma)
  • 425 havremjölk (eller den som passar din allergi).
  • 30 g jäst
  • 125 g surdeg
  • 1 msk husk
  • 70 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 13 g havssalt

Häll i mjöl och socker i hushållsassistenten. Lös upp jästen med mjölken i en bunke, häll i fiberhusken. Låt stå och svälla 10 minuter.

Häll över mjölkblandningen över mjöl-och sockerblandningen. Häll i surdegen. Knåda på låg växel i 5 minuter. Tillsätt det mjölkfria margarinet. Jag klickar i det i bitar. Kör maskinen ytterligare 7  minuter på låg växel. Tillsätt till sist saltet och kör på 7 minuter på mellanväxel.

Häll degen i en inoljad bunke. Låt den jäsa 90 minuter. Häll up den på bakbordet. Dela degen i 4 bitar. Ta sedan och väg upp och rulla jämnstora bullar. Jag vägde upp dem till 50 g.

Penlsa dem med den mjölkersättning du tål. Vänd dem i något frö som du gillar. Här blev det som vanligt Sesamfrö då det är barnens favorit.

Sätt ugnen på 250 grader.

Låt dem jäsa ca 45-60 minuter. Grädda i falsen under mitten i ca 10-12 minuter. Låt dem svalna på galler. Frys in dem som du inte ska använda.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s