Ljusa småfrallor

Nytt brödbak idag. Åter igen småbröd – det är så praktiskt i frysen och behändigt när man

snabbt ska fixa frukost eller mellis till två hungriga barn. Dessa är mina första ljusa frallor. Smakar som småfranska. Kanske inte så nyttiga som jag brukar sikta på när det gäller bröd men barnen tyckte att de var bäst

Surdegen matade jag igår så idag tog jag bara fram 70 gram surdeg och piggade på med lite mjölmix (ca 40 gram) och vatten (ca 40 gram) och lät stå två timmar innan jag bakade. Så här satte jag min surdeg.

  • 700 g ljus gluten – och laktosfri mjölmix (Till detta hade jag mixwells. Stod och höll i ett mjöl som jag köpt på Friends of Adams, men tvekade så det blev ett beprövat mjöl)
  • 40 g socker
  • 425 havremjölk (eller den som passar din allergi). Tog först 380 g men fick hälla i 45 g extra, så 425 kommer jag ta nästa gång.
  • 30 g jäst
  • 125 g surdeg
  • 1 msk husk
  • 70 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 13 g havssalt

Häll i mjöl och socker i hushållsassistenten. Lös upp jästen med mjölken i en bunke, häll i fiberhusken. Låt stå och svälla 10 minuter.

Häll över mjölkblandningen över mjöl-och sockerblandningen. Häll i surdegen. Knåda på låg växel i 5 minuter. Tillsätt det mjölkfria margarinet. Jag klickar i det i bitar. Kör maskinen ytterligare 7  minuter på låg växel. Tillsätt till sist saltet och kör på 7 minuter på mellanväxel.

Så här ser degen ut när den hälls i bunken
Och så här såg den ut efter jäsning

Häll degen i en inoljad bunke. Låt den jäsa 90 minuter. Häll up den på bakbordet. Dela degen i 4 bitar. Ta sedan och väg upp och rulla jämnstora bullar. Jag vägde upp 30 grams-stora bitar denna gången, men kommer att öka till 50 nästa gång. Bröden blev väldigt goda, men storleken blev mer som små kuvertbröd.

Penlsa dem ägg eller den mjölk du tål (Jag tog ägg denna gången och det blev bra, men kommer ändå att prova havredryck nästa gång). Vänd dem i något frö som du gillar. Här blev det Sesamfrö. Hade gärna haft Vallmofrön också men svårt att få tag på i dag.

Sätt ugnen på 250 grader.

Frallorna ska nu jäsa en knapp timme

Låt dem jäsa ca 45-60 minuter. Grädda i falsen under mitten i ca 10-12 minuter. Låt dem svalna på galler. Frys in dem som du inte ska använda.

Annons

1 tanke på “Ljusa småfrallor

  1. Pingback: Ljusa frallor – en gång till | Bak & Mat för alla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s