God höstgryta

Idag kände jag för mustiga höstsmaker. Då är en gryta aldrig fel. Den sköter sig själv men behöver lite tid på sig för att bli klar. Men under tiden kan man unna sig lite gott att dricka och trevliga samtal – om man nu inte känner för att vara nyttig – för då hinner man det också.

  • 800 g kött, t ex högrev, höglandsbog eller varför inte lite viltkött om man har det hemma.
  • 200 g sidfläsk
  • 1 lök (eller 2 charlottenlökar)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 10 kvistar timjan
  • 3-5 dl rödvin (ta det enklaste tetravinet för matlagning – räcker bra)
  • 3 msk koncentrerad kalvfond (jag väljer Bongs Touch of Taste för den tål barnen)
  • 3-5 dl vatten
  • 200-400 g kantareller – gärna trattkantareller som har ännu mer höstsmak i sig tycker jag.

Skär köttet i ca 4 cm stora bitar. Skär sidfläsket i tärningar. Skala, halvera och skiva lök och vitlök.

Bryn kött och fläsk i mjölkfritt margarin i stekgryta.  Tillsätt lök, vitlök och timjan. Låt det fräsa ihop några minuter.

Häll på rödvin, vatten och kalvfond. Koka upp, skumma av om det behövs. Sätt på lock och låt småputtra ca 2 timmar, tills köttet känns mört. Smaka av med salt  och peppar. Red av med  lite majsstärkelse (följ instruktionerna på paketet) Fräs kantarellerna, salta och peppra dem lite. Lägg dem i höstgrytan. Låt dem sjuda med några minuter.

Jag brukar lyfta ut timjankvistarna som kokat med i grytan. Vill man snygga till utseendet lite kan man istället lägga på några fräscha kvistar.

Servera med kokt potatis och lite god sallad.  Det bästa med grytan är att förutom att den är god när man äter den, är den ännu godare dagen efter, så gör mycket 🙂 .

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Mat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s