Chokladsnittar

Dessa läckra kakor har prytt många kakfat genom åren. Förutom att de är goda så är de, precis som många småkakor, enkla att göra och man får ut ca 60 kakor.

Sätt ugnen på 200 grader. Har du varmluftsugn räcker det med 180 grader.

  • 200 g mjölkfritt margarin (vi väljer Carlshamns flytande mjölkfria margarin)
  • 2 1/2 dl socker
  • 5 dl ljus naturligt glutenfri mjölmix, t ex Semper FinMix
  • 5 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1-2 tsk xanthangummi (behövs främst om man använder flytande margarin)
  • 1 ägg

Pensling och garnering
1 ägg och pärlsocker

Jag använder matberedare när jag gör dessa. Först tar jag det mjölkfria margarinet och sockret och hackar samman lite snabbt i beredaren. Behöver inte gå ihop jättenoga. Därefter lägger jag i alla de andra ingredienserna och kör på mellanväxeln tills allt är blandat väl. tar inte lång tid.

Därefter tar jag upp degen på bakbordet. Det behövs inte mycket extra mjölmix för att bearbeta degen. Knåda ihop den en kort stund. Dela därefter degen i sex lika stora delar. Forma dem till långa rullar. Lägg varje rulle på bakplåt med bakplåtspapper. Det får plats tre rullar på varje plåt. Platta till rullarna lite lätt och pensla dem sedan med ägg och strö över pärlsocker.

Grädda kakorna mitt i ugnen på 200 grader i 13-15 grader.  När du tagit ut kakorna ur ugnen låter du dem svalna lite, sedan skär du dem i ca 2 cm breda, sneda snittar. Jag har även skurit dessa bredare vid vissa tillfällen – blir lite festligare på kalas.

Annons

2 tankar på “Chokladsnittar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s