Mjukt glutenfritt tunnbröd

Detta recept hittade jag på matklubben. Fick göra om det lite då jag inte så ofta använder Lailas blåa mjöl, vilket det är i grundreceptet. Jag skriver ner så som jag gjorde. Brödet blev väldigt gott och barnen uppskattade det mycket, men jag tyckte det var lite pyssligt. Kommer nog prova att slänga i 1/2 msk husk nästa gång.

 • 25 g jäst
 • 75 g margarin eller smör
 • 7 dl av den mjölkersättning du tål, t ex rismjölk, ren havredryck osv.
 • 1 msk brödkrydda
 • 1 dryg tsk salt
 • 1 tsk socker
 • 1 tsk hjorthornsalt
 • 13 -14 dl MixWells ljusa gluten- och laktosfria basmjöl. Jag skulle inte använda en helt naturligt mjölmix till det här brödet.

Smula jästen i en bunke, helst hushållsassistent
Smält matfettet och tillsätt mjölken, värm till knappa 37 grader.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av vätskan.  (Nästa gång kommer jag prova att ha i lite husk i det här skedet och låta degspadet svälla 10 minuter) . Tillsätt socker, krydda salt hjorthornsalt och mjöl. Knåda ihop till en deg. . Är degen väldigt kladdig och lös – ta i lite mer mjöl.

Låt degen jäsa i 40 minuter.

Häll upp degen på väl mjölmixat bakbord. Om det behövs – arbeta in mer mjölmix.

Forma sedan degen bollar som du kavlar ut till tunna kakor och till sist kavlar med en kruskakavel. Det blir ca 15 st

Grädda i övre delen av ugnen (men inte längst upp) i 250 grader ca 2-3minuter.

Låt kakorna svalna inlindade i en handduk.

Går väldigt bra att frysa och blev väldigt goda, så det var värt pysslet.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Äggfritt, Bröd och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Mjukt glutenfritt tunnbröd

 1. Pernilla skriver:

  Mmmmm….. det ser gott ut, är det så att man skulle kunna använda det till att göra en hederlig tunnbrödsrulle, med mos och korv MVH Pernilla

  • bakomatforalla skriver:

   De jag gjorde hade inte klarat tunnbrödrulle-provet. Det är lite därför jag vill prova och lägga i lite husk för att se om de blir lite mer följsamma. De som blev riktigt tunna klarades av att rullas, men jag tror att de skulle haverera med mos i.

   /Annika

 2. Väldigt bra bakat bröd, måste jag säga

 3. bakomatforalla skriver:

  Tackar! Ja, det blev väldigt gott. Idag är det surdegsbröd som står på tur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s