Glutenfritt surdegsbröd med russin, bovete och ren havre

Det är receptet utgår från Glutenfritt bröd med skrädmjöl. Bytt lite mjöl och haft i russin. Fick även improvisera lite eftersom jag inte hann baka det när jag hade tänkt. Brödet belv mycket saftigt och gott och fick flera tummar upp av barnen

Dag 1: Två  matningar på följande vis. Precis som förra receptet.

Blanda ingredienserna nog. Ta gärna en stavmixer så att det blir ordentligt blandat. Denna gången fick blandningen vila 3 timmar.  Täck bunken med plastfolie, men lämna en liten springa så att det kommer ner luft. Tillsätt sedan följande:

 • 75 g surdegsgrund
 • 80 g fint bovetemjöl. Går bra att att ta något annat mjöl.
 • 100 g ljummet vatten.

Blanda noga. Återigen gärna med en stavmixer. Vila 8-10 timmar. Efter 10 timmar – om det inte passar att baka precis då kan du ställa den i kylen en stund. Det var här jag fick låta bunken stå i kylen nästan 2 dygn innan jag kunde baka brödet. Det gjorde inget. Brödet blev inte för syrligt utan bara saftigt och gott.

Dag 2

 • Blandningen från dag 1.
 • 500 g vatten
 • (1 msk husk) Hade ingen husk hemma så jag fick köra utan. Gick bra, men degen går inte att hantera så bra, så det krävs någon typ av form eller jäskorg lite längre fram i brödbaket.
 • 8 g jäst
 • 3/4 tsk brödkryddor
 • 1 msk sirap
 • 300 g ljust basmjöl (jag tog Lailas blå)
 • 410 g Proven Gluten free Flour Mix Oats. Detta mjöl är glutenfritt. Mina barn tål ren havre, får ingen reaktion av sin vetekänslighet. Vet att många inte kan använda havre. Här skulle jag då ett lite mörkare glutenfritt mjöl som man känner sig bekväm med
 • 20 g havssalt
 • 1 1/2 dl russin (gärna Saltå kvarns)

Blanda alla ingredienser utom saltet russin och kör på låg växel i 8 minuter. Tillsätt sedan saltet och kör på mellanhög växel i 7 minuter. Russinen lägger du i först precis i slutet.

Häll över degen i en inoljad plastlåda. Jäs under lock i 120 minuter. Normalt sett stöter jag det här brödet, men det gick inte med tanke på att jag inte hade husk, så därför den långa jästiden.

Jag tog inte upp den här degen på bakbord utan jag slevade bara över till två formar som jag oljat in med lite olivolja. Pudra gärna lite mjöl över (det glömde jag). Låt jäs under duk i 90 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. Sätt in en plåt när du värmer ugnen. När bröden är redo att bakas tar du ut den varma plåten och flyttar över bakplåtspappret med bröden på till den varma plåten. Snitta bröden försiktigt. Sätt in dem i nedre delen av ugnen. Spraya in lite vatten med en blomspruta. Efter 7 minuter sänker du till 220 grader. För ytterligare krispigare skorpa – lufta ugnen efter 20 minuter. Grädda bröden totalt i 45-55 minuter. Kolla med en termometer att de är klara. 98 grader är en bra innetemperatur.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s