Glutenfritt surdegsbröd på skrädmjöl

Nu har jag precis avslutat ett nytt surdegsbak. Detta recept har jag knåpat ihop själv och det blev väldigt gott. Kommer jag definitivt göra fler gånger. Kan  varieras i smaksättning.
Har pysslat med brödet under två dagar.

Så här jag har jag gjort.

Dag 1: Två  matningar på följande vis.

Blanda ingredienserna nog. Ta gärna en stavmixer så att det blir ordentligt blandat. Låt blandningen vila i 5 timmar. Täck bunken med plastfolie, men lämna en liten springa så att det kommer ner luft. Tillsätt sedan följande:

 • 75 g surdegsgrund
 • 80 g Havremix (Mixwells). Går bra att att ta något annat mjöl.
 • 100 g ljummet vatten.

Blanda noga. Återigen gärna med en stavmixer. Vila 8-10 timmar. Efter 10 timmar – om det inte passar att baka precis då kan du ställa den i kylen en stund.

Dag 2

 • Blandningen från dag 1.
 • 500 g vatten
 • 1 msk husk
 • 8 g jäst
 • 1/2 tsk brödkryddor
 • 1 msk sirap
 • 300 g ljust basmjöl (jag tog Lailas blå)
 • 410 g Skrädmjöl från Stöpafors kvarn. Detta mjöl är glutenfritt. Inget annat mjöl än ren havre hanteras i kvarnen
 • 20 g havssalt

Blanda alla ingredienser utom saltet och kör på låg växel i 8 minuter. Tillsätt sedan saltet och kör på mellanhög växel i 7 minuter.

Häll över degen i en inoljad plastlåda. Jäs under lock i 90 minuter. Stöt degen försiktigt genom att ”boxa” den lätt. Försök sedan att vända den. Här gäller det att ha t ex lite skrädmjöl tillhands för att det inte ska klistra för mycket.

Låt degen vila ytterligare 70-90 minuter.

Ta upp den på bakbordet. Beartbeta den inte för mycket utan dela degen i tvp delar och forma till bröd. Rulla bröden i skrädmjöl. Lägg dem på bakplåtspapper och låt jäs 60-80 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. Sätt in en plåt när du värmer ugnen. När bröden är redo att bakas tar du ut den varma plåten och flyttar över bakplåtspappret med bröden på till den varma plåten. Snitta bröden försiktigt. Sätt in dem i nedre delen av ugnen. Spraya in lite vatten med en blomspruta. Efter 7 minuter sänker du till 220 grader. För ytterligare krispigare skorpa – lufta ugnen efter 20 minuter. Grädda bröden totalt i 45-55 minuter. Kolla med en termometer att de är klara. 98 grader är en bra innetemperatur.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Bröd, Surdegsbröd, Tips & Råd och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Glutenfritt surdegsbröd på skrädmjöl

 1. Ping: Glutenfritt surdegsbröd med russin, bovete och ren havre | Bak & Mat för alla

 2. cornelia skriver:

  Underbart bröd!! Jag tog även fikon och valnötter i brödet:) Minst lika gott som glutenfyllt surdegsbröd.. Tack för fantastiska recept!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s