Fria Bondkakor

Småkakor är något jag gillar mycket. Det är väldigt liten arbetsinsats, det blir mycket kakor och man kan, som idag, få omdömet av dottern 5 år ”Mamma, du är världens bästa sockerbagare”.

Alla som bakat småkakor med mördeg eller liknande degar som inte innehåller ägg men mycket smör vet att glutenfria småkakor tenderar att rinna ut. Det GÖR inget. Smaken är minst lika god och vissa kakor tjänar nästan  på det. Denna kakan är en sådan. Det blir som flarn med bondkakesmak. Den är så god och på ett litet kick har man mellan 70-80 kakor i en burk.

  • 5 1/2 dl ljus mjölmix. Tål du mjölmix med ren vetestärkelse är det att föredra, men det går med ljus naturlig glutenfri mix också. Jag använder MixWells ljusa gluten- och laktosfria basmjöl.
  • 2 dl socker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk vatten
  • 3/4 dl hackad sötmandel. Mellanfint hackad.
  • 200 g mjölkfritt margarin

Hacka sötmandeln så att den är klar för användning.

Jag använder helst en matberedare. Tycker att det passar mig.

Häll i den glutenfria mjölmixern, sockret, bikarbonatet utrört i lite vatten och det mjölkfria margarinet.

Kör matberedaren tills det börjar blandats så att det ser ut som en lite kletig smuldeg. Häll i den hackade mandeln. Kör det tills det blandats och blivit en deg. (Lägger man i mandeln från början blir smaken god, men inga mandelbitar finns kvar.)

Ta nu upp degen och formar till rullar med en diameter på 4-5 cm. Jag brukar bara ta en degbit direkt i handen och forma till rullar.Gå ju bra att ta upp på bakbord också.

 

Färdiga rullar – ska in i kylen några timmar.

 

Rulla in varje rulle i lite plastfolie och låt dem vila en god stund i kylen.

När det är dags att baka dem. Sätt ugnen på 200 grader.

Ta fram en rulle taget (fungerar bäst att hantera om de är kalla)

Skär dem i drygt 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på enplåt med bakplåtspapper. Inte för tätt – de flyter ut. Jag brukar lägga på 16 skivor på varje plåt.

Grädda 6-7 minuter mitt i ugnen. Med glutenfria bondkakor är det så att de behöver sjunka ihop och få en fin brun färg innan de är klara. När du tar ut dem från plåten kan du låta dem ligga där någon minut innan du med en stekspade lägger dem på galler. De blir knapriga fort och så fort de blivit det kan du flytta dem vidare till en burk eller fat, så att gallret är ledigt till nästa plåt.

v

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s