Mormor Britas äppelkaka på mitt vis

Den här fantastiska kakan var nästan först ut på den här bloggen när den startade, då på en annan domän men med samma namn. Nu får den ställa upp i Månadens sötsak, då det ska vara ett reseminne. Min resa blir en tidsresa, då jag fortfarande kan känna doften av äpple i min mormors hus och hennes röst blir klarare. Varje gång jag gör den här kakan tänker jag både min mamma och min mormor – en härlig tidsresa.

Min mormor Brita bodde i ett stort trähus med glasverande, jordkällare och en stor tomt med många fruktträd. När det var den här årstiden så syltades det och saftades om vartannat. Allt skulle tas tillvara. Burkar med äppelmos staplades i jordkällaren och överallt doftade det av äpplen.

Den här kakan är en enkel, väldigt oprålig kaka men oj så god. I min smak kräver den svenska äpplen – gärna lite syrligare sort.

Ingredienser:

  • 1 dl socker
  • 100 gram mjölkfritt margarin
  • 1 ägg
  • 3½-4 dl mjölmix. Ljus mix utan mjölk i, t ex Schärs Mix C, Lailas gula, Sempers Fin Mix.
  • 1 dl av den mjölkprodukt/ersättning du tål.
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 skalade och delad äpplen.

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop socker och margarinet. Använd gärna elvisp med krokar. Tillsätt ägget. Ta hälften av mjölet och häll i det. Blanda med slev. Tillsätt mjölk/vald mjölkersättning. Blanda. Ta resten av mjölet och bakpulvret och rör i. En ganska tjock och kletig smet ska du ha nu.

Smörj och ”bröa med pofiber en stekpanna (ger god knaprighet på kanterna). Ta en degspatel och fördela smeten jämnt i stekpannan. Tryck i riktligt med äpplen. Avsluta med att strö över lite socker och kanel över kakan.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kolla med trästicka att den här klar (ska kännas torr på ytan). Låt den svalna.

När jag var liten serverades den här alltid bara som en mjuk kaka utan vaniljsås. Jag äter den gärna så, men min familj tar gärna lite god vaniljsås till.

Annons

1 tanke på “Mormor Britas äppelkaka på mitt vis

  1. Pingback: Söta minnen | Söta saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s