Mormor Britas äppelkaka på mitt vis

Den här fantastiska kakan var nästan först ut på den här bloggen när den startade, då på en annan domän men med samma namn. Nu får den ställa upp i Månadens sötsak, då det ska vara ett reseminne. Min resa blir en tidsresa, då jag fortfarande kan känna doften av äpple i min mormors hus och hennes röst blir klarare. Varje gång jag gör den här kakan tänker jag både min mamma och min mormor – en härlig tidsresa.

Min mormor Brita bodde i ett stort trähus med glasverande, jordkällare och en stor tomt med många fruktträd. När det var den här årstiden så syltades det och saftades om vartannat. Allt skulle tas tillvara. Burkar med äppelmos staplades i jordkällaren och överallt doftade det av äpplen.

Den här kakan är en enkel, väldigt oprålig kaka men oj så god. I min smak kräver den svenska äpplen – gärna lite syrligare sort.

Ingredienser:

  • 1 dl socker
  • 100 gram mjölkfritt margarin
  • 1 ägg
  • 3½-4 dl mjölmix. Ljus mix utan mjölk i, t ex Schärs Mix C, Lailas gula, Sempers Fin Mix.
  • 1 dl av den mjölkprodukt/ersättning du tål.
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 skalade och delad äpplen.

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop socker och margarinet. Använd gärna elvisp med krokar. Tillsätt ägget. Ta hälften av mjölet och häll i det. Blanda med slev. Tillsätt mjölk/vald mjölkersättning. Blanda. Ta resten av mjölet och bakpulvret och rör i. En ganska tjock och kletig smet ska du ha nu.

Smörj och ”bröa med pofiber en stekpanna (ger god knaprighet på kanterna). Ta en degspatel och fördela smeten jämnt i stekpannan. Tryck i riktligt med äpplen. Avsluta med att strö över lite socker och kanel över kakan.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kolla med trästicka att den här klar (ska kännas torr på ytan). Låt den svalna.

När jag var liten serverades den här alltid bara som en mjuk kaka utan vaniljsås. Jag äter den gärna så, men min familj tar gärna lite god vaniljsås till.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Desserter, Gott till kaffet, Mjuka kakor, Paj och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mormor Britas äppelkaka på mitt vis

  1. Ping: Söta minnen | Söta saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s