God Sommartårta

Nu äntligen kommer receptet på sommartårtan fast att det snart är höst 🙂

Tårtbotten:

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl mjölmix – valfri
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de olika mjölsorterna och bakpulver med varandra. Vänd ner i smeten med en slickepott. Blanda väl.

Häll i smord och majsbröad form med löstagbara kanter.

Grädda i 175 grader allra längst ner i 40 minuter. Håll koll på ytan. Det är mycket ägg i tårtbottnar, lägg över lite folie om det börjar se väl mörkt ut på ytan.

Känn att den är klar genom att sticka ner en trästicka i kakan. Stickan ska kännas torr. Skär med en vanlig kniv utmed kanterna för att säkra att den lossnar ordentligt från kanterna. Gör samma process med bottnen. Arbeta med försiktiga händer så den inte spricker. När du känner att hela kakan har lossnat från formen flyttar du försiktigt över den till en en skärbräda eller annan plan yta.

Låt kakan vila lite innan du skär den. Tänk på att du ska få plats med två delningar – börja inte i mitten utan tänk i tredjedelar. Vass kniv och försiktiga rörelser så får du tre fina delar – botten, mitten och taket.

Förbered fyllningen.

Fyllning 1
Jag brukar tänka två olika lager. Jag brukar ta ett fruktlager. Mosa bär – ta ditt favoritbär. Om du vill kan du blanda bären med lite kokosgrädde för en lite rundare smak, men det kan uteslutas.

Fyllning 2
Vaniljkrämen hämtade jag från bloggen Söta Saker

2 äggulor
3 dl havredryck eller den mjölkersättning du tål
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång

Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Se till att krämen inte kokar eller bränns vid. Låt den sedan svalna.

Lägg nu på fyllningen så som du vill – inga rätt eller fel finns.

”Grädden” ersätter jag med en blandning av kokosgrädde och GoGreen-visp. (Vet inte hur den fungerar för alla). Har även haft med bara kokosgrädde, men då måste den sötas ganska ordentligt.

Kokosgrädde kan man vispa om den är kall och få någon droppe citron och florsocker i sig. Go Green visp behöver vara kall för att vara vispningsbar.  Jag blandar dem för det passar mina smaklökar bäst. Bara Gogreen visp blir lite sött, men med kokosgrädde i blir det så gott. Jag har mer kokosgrädde än GoGreen i.

Ta nu lite fina bär – gärna jordgubbar för en fin sommrig stämning och toppa den.

Tips: Ofta förbereder jag själva tårtan – men då utan ”grädden” dagen innan och låter den stå i kylen och dra in alla goda smaker från bär och vaniljkräm. Den blir mycket saftig då. Först dagen efter gör jag gräddblandningen.

 
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s