Glutenfria surdegsfrallor/småbröd

Nu var det dags för nytt bröd till barnen. Surdegsbröd har blivit det mest uppskattade så det blev det igen. Jag matade min surdeg för någon dag sedan, så idag tog jag bara ut 125 gram av den och matade med 130 gram ljummet vatten och 15o gram ljus mjölmix. Lät stå till sig 2 timmar innan jag använde den. (Så har satte jag min surdeg)

De gillade de små frallorna/baguetterna jag gjorde för en vecka sedan , så jag utgick ungefär från samma recept, men tog andra mjölsorter. Mitt mål var en lite luftigare fralla och det blev den.

 • 500 g havrebrödsmix från MixWell
 • 25 g honung
 • 25 g jäst
 • 275 g av den mjölk/mjölkersättning du tål. Själv använder vi Oatlys havredryck.
 • 250 g vatten
 • 1 msk fiberhusk

Häll i mjöl och i honungen.
Lös upp jästen och mjölk/mjölkersättning och vatten med en visp. Häll i fiberhusken. Låt stå och svälla 10 minuter. Häll sedan vätskan över mjölet och honungen. Kör på låg växel i 10 minuter. Jäs i 30 -40 minuter.

Bortgörning

 • Fördegen
 • 300 g Ljus gluten och laktosfri mjölmix
 • 125 g surdeg (Klicka här för tips)
 • 150 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
 • 20 g havssalt (ta inte vanligt salt – det blir för ettrigt).

Pumpafrön

Blanda fördegen, den ljusa mjölmixen och surdegen på låg växel i 5 minuter. Klicka sedan i det rumsvarma mjölkfria margarinet och kör 7 minuter till på låg växel. Häll i saltet och kör på mellanväxeln i 5 minuter.

Häll i en inoljad plastlåda och låt degen jäsa under lock i en timme och halv timme.

Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord (förstås med glutenfri mjölmix på ). Arbeta den inte. Ta istället en sked, tallrik och hushållsvåg och väg upp och rulla 18-20 bullar á 80 gram. Låt dem spänna av 5 minuter under bakduk. Degen är väldigt luftig och är ”kletig”  men den går att arbeta bra med men man ska vara försiktig, så att man behåller luftigheten. Filmade det här momentet så att man kan se hur jag gjorde.  Se videoklipp här.

Ta sedan fram en mellanstor skål och fyll med pumpafrön. Ta även fram en kopp med kallt vatten och pensel. Ta nu en bulle i taget och rulla försiktigt till avlång form, pensla dem med vatten och rulla dem sedan i de pumpafrön. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper på. Jäs dem väl under duk i ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader

Grädda i 12 minuter strax under mitten av ugnen. Låt de svalna på galler. De bröd du inte ska använda fryser du in ganska omgående, så har färskt bröd i frysen.

Nybakade surdegsfrallor – direkt från ugnen.
Annons

7 tankar på “Glutenfria surdegsfrallor/småbröd

 1. Pingback: Glutenfria Surdegsfrallor med lingongrova-smak | Bak & Mat för alla

 2. Hej! Jag har länge velat pröva att baka med surdeg och tänkte pröva det här receptet. Om man följer dina beskrivningar här på bloggen är det viktigt att använda mjöl från Mixwell eller kan man ta det man har hemma? Jag brukar baka med Lailas mixer och skulle vilja använda slut på det jag har innan jag köper nytt. Tänkte iaf köpa en havrebrödsmix då jag antar att den är viktigt för brödets karaktär i just det här receptet?

  Tack för en bra blogg!

  //Karin

  • Det går säkert bra att använda Lailas istället för MixWell. Nästan alla bröd varierar jag med olika mjölsorter jag har hemma. Havrebrödsmixern är bra men du kan t ex ta Provenas också om de är lättare att få tag på. en mix med lite grövre konsistens är det cetrala. Hoppas det går bra. /Annika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s