Äppelpaj som alla kan äta

Det gäller att passa på och njuta av de svenska äpplena nu när de är som bäst. Idag blev det en god äppelpaj. Vi firade att Sigrid hade namnsdag idag.

Sätt ugnen på 200 grader.

 • 500 g skalade och klyftade äpplen (den färdiga mängden ska vara ca 500 g, så det behövs ungefär 800 g äpplen. Jag brukar göra ett mellanting mellan klyftor och skivor, men det kan man göra som man själv tycker är bäst)
 • 150 g mjölkfritt margarin
 • 3 dl havregryn (rena från Sempers)
 • 1 dl socker
 • 1½ tsk bakpulver
 • 1½ dl Sempers FinMix (eller annan ljus mjölmix)
 • (1 dl hasselnötter – kan uteslutas)
 • mjölkfritt margarin och farin- eller muscovadosocker till formen.
Färdiga äppelbitar.

Gör vid äpplena, skala, skiva i klyftor och lägg i en skål. Gör själva smeten. Blanda ingredienserna i en skål. Det är som en kladdigare smulpajsdeg. Jag gör degen med händerna för att det mjölkfria margarinet ska gå in så bra som möjligt.

Smörj en ugnsfast form med mjölkfritt margarin, ”ströa” det med farinsocker eller muscovadosocker.

Lägg i äpplena i formen, fördela pajdegen jämnt med fingertopparna så att den täcker det mesta av äpplena (Platta inte ut med händerna – det fördelar sig ändå). Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Avsluta med att sätta ugnen på grill-läge och låt pajen ”grillas” i 2-3 minuter.

Ät ljummen med lite god vanilj. Vi tål Oatlys, men fungerar inte den finns det kokbar som kan kokas med den mjölk/mjölkersättning du tål, eller t o m med vatten.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Äggfritt, Desserter, Gott till kaffet, Paj och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Äppelpaj som alla kan äta

 1. Äppelpaj skriver:

  Ser gott ut!

  Kanske kan lägga upp det på äppelpaj.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s