Små glutenfria surdegsbaguetter

Jag är helt surdegsfrälst. Har i flera år bakat ”vanliga” surdegsbröd till mig och maken, men blev avskräckt när jag provade glutenfria bröd för några år sedan. Nu är jag inte det längre. Det är bara att konstatera – glutenfria bröd når en helt annan dimension med surdeg i. För några år sedan krånglade jag till det – nu utgår jag alltid från ”vanliga” brödrecept. Idag när jag bakade utgick jag som så ofta från ett recept av Jan Hedh. Innan jag började baka tänkte jag ut vad jag skulle ha, hur mycket osv. Resultatet blev dessa fantastiska små baguetter. Och som vanligt våg och en bra hushållsassistent är ett måste.

Igår matade jag surdegsgrunden jag har i kylen, så att den skulle vara redo att bakas med idag. För recept – klicka här.

Fördeg:

 • 350 g mörk gluten- och laktosfri mjölmix.
 • 150 g rena havregryn
 • 25 g honung
 • 25 g jäst
 • 275 g av den mjölk/mjölkersättning du tål
 • 250 g vatten
 • 1 msk fiberhusk

Häll i mjöl och havregryn i en degbunke. Klicka i honungen.
Lös upp jästen och mjölk/mjölkersättning och vatten med en visp. Häll i fiberhusken. Låt stå och svälla 10 minuter. Häll sedan vätskan över mjölet och honungen. Kör på låg växel i 10 minuter. Jäs i 30 -40 minuter.

Bortgörning

 • Fördegen
 • 250 skrädmjöl från Stöpafors kvarn (helt glutenfritt)
 • 110 g surdeg (Klicka här för tips)
 • 150 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
 • 20 g havssalt (ta inte vanligt salt – det blir för ettrigt).

rena havregryn.

Blanda fördegen, skrädmjölet och surdegen på låg växel i 5 minuter. Klicka sedan i det rumsvarma smöret och kör någon minut på mellanväxel. Häll i saltet och kör på mellanväxeln i 3 minuter.

Häll i en inoljad plastlåda och låt degen jäsa under lock i en timme.

Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord (förstås med glutenfri mjölmix på ) Arbeta den kort med händerna. Ta sedan en sked, tallrik och hushållsvåg och väg upp och rulla 18-20 bullar á 80 gram. Låt dem spänna av 5 minuter under bakduk.

Så här ser bullarna ut när de är rullade (eller runddrivna som det heter)

Ta sedan fram en mellanstor skål och fyll med rena havregryn. Ta även fram en kopp med kallt vatten och pensel. Ta nu en bulle i taget och rulla försiktigt till avlång form, pensla dem med vatten och rulla dem sedan i de rena havregrynen. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper på. Jäs dem väl under duk i ca 40 minuter.

Nyformade och havrade avlånga små baguetter. Innan jäsning.

Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt bröden mitt i ugnen, spraya in vatten med hjälp av en blomspruta och grädda dem 13-15  minuter. Lägg dem att svalna på galler. De bröd som du inte vill äta, fryser du in när de fortfarande är lite varma så har du väldigt fina frukostbröd när du vill.

Det är lite pyssligt men det är så roligt att servera bröd som smakar bröd. Känner mig så nöjd med de recept jag knåpat ihop.

/a

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s