husets lammfärsbiffar

Dessa små underbart goda biffar är det min man som gör. Han lagar överhuvudtaget oftast maten i hemmet. Idag valde vi enkla tillbehör, men ofta serveras de med ugnsrostade grönsaker och goda kalla såser.

  • 400 g lammfärs
  • 5-6 finhackade soltorkade tomater i olja (viktigt att de legat i olja, annars för hårda)
  • 3 kvistar färsk oregano
  • 3 kvistar färsk persilja
  • 3 kvistar rosmarin
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/4 dl fin olivolja
  • 1 tsk salt
  • 20 drag med vitpepparkvarn (har du stor kockkvarn skulle jag börja med 10-15 drag)
  • 20 drag med svartpepparkvarn (har du stor kockkvarn skulle jag börja med 10-15 drag).

Lägg lammfärs och olja i en skåla. Lägg i de finhackade tomaterna. Finhacka kryddorna. ”Stamma” av rosmarinen innan du hackar den. Stjälken är för ”träig” att använda. Lägg i kryddorna. Pressa i vitlöken eller riv den fint. I med salt och peppar. Blanda allt mycket noga med en gaffel. Kraftiga tag och länge tills allt gått ihop mycket väl och blivit som en slät massa. Om den smeten känns för hård, och inte går ihop, ta i lite mer olivolja.

Låt färssmeten vila i 30 minuter i rumstemperatur.

Forma till biffar. Vi tycker om när de inte är så stora, men det är en smaksak.

Stek på medelhög värme tills de fått fin färg och är klara.

Servera med valfritt tillbehör. Idag blev det potatismos och kokta majskolvar.

 

 

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Äggfritt, Lunch och lättare rätter, Mat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s