Underbar ”drottningpaj” – utan vete, gluten, mjölk och soja

Jag älskar söta pajer. Mina favoriter på hösten är egentligen äppelpaj och plommonpaj. Men då lilltjejen i familjen inte kan äta någon av de frukterna längre – inte ens kokta och skalade får det blir bärpaj. Och det är inte dumt det heller:-).

DSC_2859

 • 500 g frysta hallon och blåbär +ca 2 msk potatismjöl
 • 150 g mjölkfritt margarin
 • 3 dl cornflakes från Änglamark
 • 1 dl socker
 • 1½ tsk bakpulver
 • 1½ dl ljus naturligt glutenfri mix, t ex Sempers fin mix, Schärs Mix C, Lailas gula och Finax mjölmix (obs kolla att den är fri från vetestärkelse).
 • mjölkfritt margarin och farin- eller muscovadosocker till formen.

Sätt ugnen på 200 grader.

”Smöra” en form med mjölkfritt margarin. Täck formen med farinsocker eller muscovadosocker.

Arbetade ihop margarinet, sockret, cornflakes, bakpulvret, mjölmixen med händerna. En kletig massa.

Blanda de frysta bären med potatismjölet. Lägg i den smorda och sockrade formen. Fördela smeten över bären. Använd fingertopparna för att få det jämnt och bra.

Grädda mitt ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Avsluta med att sätta ugnen på grillläge och låt kakan grillas i 2 minuter.

Servera med lite vaniljsås. Vi tål Oatlys vaniljvisp så den använder vi. Kan med fördel vispas upp lite.

Och vill du ändå äta plommonpaj –klicka här så kommer du till ett underbart recept:-)

Annons

2 tankar på “Underbar ”drottningpaj” – utan vete, gluten, mjölk och soja

 1. Hej! Har själv intolerans mot bl allt med vete,soja,mjölk oliver,linser,nötter,vissa kryddor,dofter osv.
  Ser att du använder margarin i matlagning.Sök på nätet,så ser du vad det innehåller och hur det tillverkas. Många människor upplever margarin som skadligt för hälsan. Riktigt smör och oraffinerad,kallpressad,ekologisk kokosolja anses som mycket hälsosammare för kroppen. Kanske kan detta hjälpa mot en del allergier?

  • Jag vet att det är som du skriver och skulle använda smör – om jag kunde. Men minsta spår av mjölkprotein gör sonen väldigt sjuk. Kokos använder jag så måttligt som möjligt, då flickan visar reaktion på det i för stora mängder. Förstår inte att du själv tål smör!? Oraffinerat eller ej. Förstår att inlägget är i välvilja, men är lite trött på alla som vill profetera kring allt som är det ena eller det andra. Mjölkfritt margarin från Carlshamn är det enda som fungerar än i småkakor osv. Alltid med försiktighet då det innehåller en viss mängd kokos. Och jag är ganska övertygad om att i vårt ”rena” kök får barnen i sig mindre gegg än de allra flesta. Sigrid har skyhöga antikroppar mot alla träd, gräs och gråbo. Hon har korsallergi mot o stort sett allt. Min son har en nyupptäckt veteallergi/känslighet som har sitt ursprung i det medfödda immunsystemet och påverkar just hela immunsystemet. Barnen äter aldrig godis, aldrig läsk, aldrig halvfabrikat, aldrig köpeköttbullar, nästan aldrig snack osv och jag är ganska säker på att den måttliga mängd mjölkfritt margarin (som är betydligt snällare än vanlig margarin) inte i sig gör dem allergiska. Möjligtvis att kokosen kommer bli det som gör att vi får sluta – men det hoppas jag inte. Var glad att du kan pilla i dig smör – men du tillhör nog undantagen om man är mjölkproteinintolerant. Själv blir jag också bombendålig av minsta smörklick – även de så kallade behandlade smörsorterna. Men utgå inte från att din sanning är den enda! Är trött på alla som i sin välvilja riktar små anklaganden om att vi med det ena eller andra gör våra barn sämre. Ditt inlägg godkände jag för det var anständigt trevligt, men jag kastar många i lådan. Annika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s