Vetefria Surdegsfrallor med durra och jytte

Äntligen kostat på mig lite mer Durramjöl. Mjölet har fantastiska bakegenskaper men är väldigt dyrt så det finns inte alltid hemma i skåpet. (Läs mer om durra här).

IMG_0946

Nygräddade frallor

Frallor – för att det är smidigt och surdegsbaserat för att det är så gott och ger så fin konsistens i bröden.

Surdegen matade jag igår så den var fräsch och gick bra att använda som den var. Jag matade den med ca 1/12 dl jyttemjöl och 1 1/2 vatten. Jag är mycket förtjust i min naturliga surdeg – är väldigt livskraftig.  Så här satte jag min surdeg.

  • 200 g ljus Schärs Mix C
  • 200 g jyttemjöl (den blåa)
  • 210 g durramjöl (köper jag hos Friends of Adam)
  • 40 g socker
  • ca 525-550 g havredryck (eller den som passar din allergi).
  • 30 g jäst
  • ca 200 g surdeg
  • 1 msk husk
  • 70 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 13 g havssalt

Häll i mjöl och socker i hushållsassistenten.

Lös upp jästen med mjölken i en bunke, häll i fiberhusken. Låt stå och svälla 10 minuter.

Häll över mjölkblandningen över mjöl-och sockerblandningen. Häll i surdegen. Knåda på låg växel i 5 minuter. Tillsätt det mjölkfria margarinet. Jag klickar i det i bitar. Kör maskinen ytterligare 7  minuter på låg växel. Tillsätt till sist saltet och kör på 7 minuter på mellanväxel.

Låt degen jäsa 90 minuter under duk. Häll upp på bakbord, forma till jämnstora frallor och låt jäsa ytterligare 60 minuter.

IMG_0945

Halvvägs in på jäsningen av frallorna.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Äggfritt, Bröd, Surdegsbröd, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s