Hemmagjord hård mjölkfri gräddkola med vaniljsmak

DSC_2705Efter en hel dag i det fantastiska vintervädret och pulka och snowracer i flera timma passade det bra att koka liet hemmagjord kola. Barnen hade beställt hård kola som man kan suga på. Sagt och gjort. Tog samma recept som redan finns på bloggen sedan tidigare och kokade till varmare temperatur. Och vill du har mer seg konsistens tar du lägre temperatur.

  • 2 dl iMat. Tål du inte ren havre skulle jag testa med soja- eller risgrädde. Har testat med risgrädde och det fungerar bra – även om jag tycker det är godare med iMat.
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 vaniljstång
  • 2/3 tsk vaniljsocker

Börja med att dela vaniljstången så att du kan veckla ut den som ett smalt löv. Skrapa ur fröna med en knivspets och lägg dem i en tjockbottnad gryta. Häll i de andra ingredienserna.

Värm tills smeten är 132-133 grader eller tills smeten klarar ett kulprov. Vill du ha seg kola blir 128 grader bra Använd gärna termometer. Då får du lagom konsistens.

Häll kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Smeta ut den jämnt, ca 3-5 mm tjock.

Kulprov: Doppa lite av smeten i kallt vatten. Vill du ha hård kola ska den stelna mkt fort och bli en hård. Vill du ha den seg ska den bli en fast men inte hård.  Men som sagt – jag föredrar numera att använda termometer – även om jag dubbelkollar med kulprov.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s