Ljust naturligt glutenfritt formbröd

Dags för brödbak igen och denna gången ville jag försöka få till ett ljust och saftigt formbröd. Hittade ett recept i Riddarbageriets bröd som jag blev inspirerad av.

Brödet är ett experiment och mängderna är ungefärliga då jag labbade lite med degen under själva bakandet. Men jag tror att om ni utgår från detta landar ni hyfsat rätt.

Som så ofta är det surdeg i. Vet att det är en del nya läsare på bloggen och ni kommer märka att jag gillar surdeg. Har ni inte en surdeg igång så rekommenderar jag verkligen att sätta en – bröden blir så saftiga och fina. Det finns surdegspulver också men jag vet inte hur det fungerar. Här är hur man sätter en naturlig surdeg.

Jag matade min surdeg dagen innan med ca 1 dl rismjöl, 1/2 dl ljus mjölmix och ca 1 dl vatten. Degen ska kännas som en fyllig våffelsmet. För lös=i med mer mjölmix, för tjock=i med mer vatten.

Här kommer receptet

  • ca 650 ga vatten
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 100 g surdeg
  • 2/3 pkt jäst (ca 30 g)
  • 200 g rismjöl
  • 250 g provenas havremjöl (ta bovete om du inte tål havre)
  • 200-250 Ljus mjölmix (jag använde Schärs Mix C)
  • 1/2 msk sirap
  • 1 msk salt

(tål man nötter och russin så tror jag att det är gott i det här brödet)

Blanda vatten och fiberhusk – låt det svälla ca 10 minuter. Häll alla torra ingredienser (utom ev nötter och russin), sirap  och jästen i fina smulor i en matberedare. Häll på vattenblandningen och surdegen. Kör degen i 8 minuter. Var observant – degen ska kännas lösare än du tänker dig – ordentligt klabbig. Inte rinnig men lös. Är den för lös – i med mer rismjöl eller ljus mjölmix, är den för stabil – i med mer vatten.
Har du i nötter och russin – lägg i dem precis i slutet av tiden-

Jäs 30-40 minuter under jäsduk.

Olja två formar.

Häll upp degen på ett ordentligt mjölmixat bakbord. Dela i två delar och försök att vända (även om degen är lös) delarna i lite av det mjöl du har på bordet. Lägg sedan i delarna i de oljade formarna. Jäs 40-50 minuter under duk.

Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in formarna på nästnedersta falsen i ugnen. Efter fem minuter sänker du värmen till 200 grader. Grädda 25-30 minuter. Kolla med termometer att de är klara – de ska ha 98 grader i innertemperatur.

Låt bröden svalna på galler. Jag ville få bort en del av det hårda runt kanterna så jag lät dem svalna inlindade i handdukar.

Jag gillar enkla lösningar så jag skivade upp brödet innan jag frös så att jag enkelt kan ta farm och tina till barnen.

 

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Äggfritt, Bröd, Surdegsbröd och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s