Goda vårrullar

Idag blev det Asien-inspirerad lunch. Goda vårrullar – enkelt, billigt och gott.

Ingredienser:

  • risplattor (finns ofta att köpa i bättre sorterade mataffärer eller en bra asiatisk butik. Mina är köpta på ett bra ställe på Flemminggatan i centrala Stockholm)
  • ca 200-300 g bacon
  • 1 morot
  • ca 2 dl riven vitkål
  • risnudlar
  • salt, peppar, lite kummin och paprika
  • Olja att fritera i (det går att äta dem utan att fritera – många vietnamesiska recept i Sverige är ofriterade)

Skär bacon i små bitar och stek – ganska knaprigt. Ställ åt sidan en stund. Förbered risnudlarna. Ta valfri mängd, dela genom att lägga de hårda nudlarna i en plastpåse och krama så att de krossas i mindre bitar. Lägg i en skål, häll över kokhett vatten. Låt stå ca 3 minuter innan du häller av vattnet. Riv under tiden morot och vitkål. Lägg risnudlar, morot och bacon i stekpannan tillsammans med baconet och stek i några minuter. Krydda efter smak och med de kryddor du gillar.

Koka nu upp vatten, häll i en låg form. Låt det svalna någon minut eller två. Lägg en ren, blöt handduk på arbetsytan. Tag ett risblad i taget och lägg i det varma vattnet. Efter ca 10-15 sekunder är det mjukt. Ta då upp det, lägg på den blöta handduken, lägg fyllning på mitten. Vik som ett kuvert – först upp med botten, knip til, vik över kanterna så att det blir som en liten väska, rulla ihop, kram till lite lätt. Lägg åt sidan. Fortsätt så ark för ark tills fyllningen är slut.

Här kan du stanna om du vill. Väldigt goda att äta redan nu. 

Men idag ville vi ha friterat. Häll olja i en gryta eller som jag har en stekpanna med mycket höga kanter och tillhörande lock. Det går bra i stort sett med vilken olja som helst. Oljan ska vara så väl tilltagen att den kommer täcka vårrullarna. Stäng av fläkten, ha ett lock nära tillhands i fall oljan fattar eld. Släck med locket – inte med vatten.

Värm oljan till 180 grader, lägg i rullarna och fritera tills de är fint knapriga och fått lite färg. När man använder risplattor, blir de inte lika bruna som om man har t ex filodegsplattor. Men har inte för bråttom – fritera tills de har fin knaprighet.

Servera med lite sötsur sås till. Mums.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s