Bästa småbröden – gluten- och mjölkfria

Goda frallor – utan krusiduller:-)

Ni som följer den här bloggen vet att min mission för gott bröd är en viktig drivkraft för mig. Surdeg är nästan ett måste för att lyckas med brödbaket tycker jag. Sedan maj månad gäller dessutom vetestärkelsefritt, och det utmanar än mer. Och så vet ni som följer bloggen att frallor eller småbröd är det som jag grejar mest med – enkelt att ha i frysen. Jag har tyckt att många av de småbröd jag bakat utan vetestärkels har varit väldigt goda, men lite kompakta i konsistensen, men nu i kväll satt det – är toppnöjd med dagens brödbak.

Glutenfria mjöler utan vetestäkelse är mer vätskekrävande så nu har jag gjort om grundreceptet en del. Men fortfarande är det en del ca-mängder för man får liksom fixa med degen lite när man arbetar med den. Men i stora drag tror jag att ni lyckas om ni följer detta recept. Vi tål Provenas havre – byt ut mot t ex bovetemjöl om du inte tål havre.

Dessa fick bäst-i-test av bagaren:-).

Dags att njuta:-)

I går matade jag min surdeg. Den hade stått omatad i fem veckor så jag fick mata den två gånger i går för att få liv i den – en gång på morgonen och en gång på kvällen – den fick sedan stå framme över natten. Det blev med Sempers FinMix i går då jag varken hade Durramjöl eller rismjöl hemma. Läs om naturlig glutenfri surdeg här

Ingredienser:

  • 300 g Schärs Mix C (svag för den fast att den är tänkt för småkakor – funkar i bröd också)
  • 300 g Provenas havremjöl – det lila paketet som innehåller ren havre och inget annat
  • 1/2 dl socker (ta honung om du hellre vill det)
  • 475 – 500 g av den mjölkersättning du tål, t ex risdryck, havredryck, osv.
  • 35 g jäst
  • 1 msk husk
  • 180 g surdeg
  • ev 1/2 dl rapsy eller havregurt (kan uteslutas)
  • 70 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 1- 1 1/2 msk havssalt (flingor)

Häll i mjöl och socker i hushållsassistenten. Lös upp jästen med mjölken i en bunke, häll i fiberhusken. Låt stå och svälla 10 minuter.

Häll över mjölkblandningen över mjöl-och sockerblandningen. Häll i surdegen och eventuellt rapsy eller havregurt. Knåda på låg växel i 5 minuter.  Tillsätt det mjölkfria margarinet. Jag klickar i det i bitar. Kör maskinen ytterligare 5  minuter på låg växel. Känn här att degen är ordentligt kladdig och inte för kompakt. Vid behov tillsätt lite mer vätska. Tillsätt till sist saltet och kör på 5 minuter på mellanväxel.

Låt den ligga kvar i maskinen och låt degen jäsa 90 minuter. Häll up den på bakbordet. Arbeta den inte. Dela degen i 4 bitar. Ta sedan och måtta upp och rulla jämnstora bullar.

Rulla först till runda bullar, låt dem spänna av under duk några minuter. Gör dem sedan lite avlånga.

Här kan man blöta dem med vatten och rulla dem i något frö, men det gör inte jag längre då min flicka är allergisk mot många fröer och kärnor.

Sätt ugnen på 250 grader.

Så här såg de ut efter att de jäst i en timme.

Låt dem jäsa ca 60 minuter. Grädda i mitten i ca 10 minuter. Låt dem svalna på galler. Frys in dem som du inte ska använda.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s