Variation på naturligt glutenfria surdegsfrallor

Nybakade frallor – fick flera tummar upp av barnen.

Lite frallor att ha med på semestern så man slipper börja jaga bröd som barnen kan äta. Ni känner igen grundreceptet – och man kan variera det mycket. Det blir väldigt olika bröd beroende på vilka mjöl man väljer. När jag är lat så återvänder jag alltid till frallorna:-).

Jag började med att mata surdegen igår morse innan jobbet. Jag matade den med ca 2 dl rismjöl och 2 dl vatten. Jag är mycket förtjust i min naturliga surdeg – är väldigt livskraftig.  Så här satte jag min surdeg. På eftermiddagen bakade jag med den.

De naturligt glutenfria mjölmixerna kräver mer vätska eller mindre mjölmängd är min erfarenhet vid det här laget. Jag minskade mjölmängden och ökade vätskan något om man jämför med grundreceptet. Tillsammans med den fina surdegen (sätt en om ni inte gjort det), blev bröden så saftiga och goda och känns fräscha även om de ligger framme något dygn.

 • 200 g Sempers fin mix eller annan naturligt glutenfri mix
 • 200 g Schärs mix C
 • 200 g Provenas rena havremjöl (som egentligen är tänkt för kakor) – och som alltid tål du inte havre ta något annat mjöl bara, t ex bovete.
 • 30 g nyponmjöl (kan uteslutas)
 • 40 g socker
 • ca  450 g havredryck eller den mjölkersättning du tål, t ex risdryck
 • 30 g jäst
 • ca 200 g surdeg
 • 1 msk husk
 • 70 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
 • 13 g havssalt
 • ev 1/5-1 dl vatten

Häll i mjöl och socker i hushållsassistenten. Lös upp jästen med mjölken i en bunke, häll i fiberhusken. Låt stå och svälla 10 minuter.

Häll över mjölkblandningen över mjöl-och sockerblandningen. Häll i surdegen. Knåda på låg växel i 5 minuter. Tillsätt det mjölkfria margarinet. Jag klickar i det i bitar. Kör maskinen ytterligare 5  minuter på låg växel. Tillsätt till sist saltet och kör 5 minuter på mellanväxel. Jag tyckte att degen åter igen kändes lite kraftig även om den var kladdig, så jag hällde i stråle ner en knapp dl vatten och lät den arbetas in på lägsta växeln. Degen blev kanon!

Nyponmjöl – ger lite fin smak och hjälper till med jäsningen.

Låt den jäsa 90 minuter. Häll up den på bakbordet. Dela degen i 4 bitar. Ta sedan och väg upp och rulla jämnstora bullar. Jag vägde upp ca 50 grams-stora bitar.

Bullarna när de jäst ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Jäs dem ca 60 minuter. Grädda dem sedan mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt de svalna på galler.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s