Gott glutenfritt formbröd

Nu var det dags för brödbak igen. Idag utgick jag från ett recept från Riddarbageriet när det gällde mängder. Brödet blev kanongott och var smidigt att baka.

Igår matade jag min surdeg som jag har i kylen med 100 g ljus gluten- och laktosfri mjölmix och 110 g ljummet vatten. Lät den stå i 6 timmar. Har man en trött surdeg kan man göra en ny matning med samma mängd och låta stå 10-12 timmar till så får man  fart på den. Min är just nu väldigt välmående, så den fick gå in i kylen efter 6 timmars puttring. (Så här sätter man en surdeg)

  • 450 g vatten
  • 15 g jäst
  • 1 msk fiberhusk
  • 450 g ljus gluten- och laktosfri mjölmix
  • 150 g av en grövre mix. Jag valde skrädmjöl från Stöpafors kvarn som är glutenfritt. Vet ändå att en del glutenintoleranta inte klarar av någon havre, och då kan man alldeles säkert ta en grövre mix som man vet att man mår bra av, eller t ex bovetemjöl.
  • 10 g ljus sirap
  • 20 g havssalt
  • 300 g surdeg

Lös upp jäst och vatten i en bunke. Häll i husk. Låt stå och svälla ca 10 minuter.
Häll i mjölsorterna, salt och sirap i hushållsassistenten. Häll i surdegen och vattenblandningen. Kör på mellersta växeln i 12 minuter. Lägg över en jäsduk.

Hade tänkt att låta den jäsa i rumstemperatur  i 2 timmar, men det blev för stressigt så jag fick istället först jäsa den i en timme i degbunken i rumstemperatur. Sedan satte jag in bunken i kylen och stack iväg och arbetade. Efter 6 timmar i kylen tog jag ut bunken och jäsningen var mycket god. Fick stå kanske 20 minuter i rumstemperatur innan jag hällde upp hela degen på ett mjölat bakbord. Degen var kladdig, så jag bara delade den i 2 delar, vände delarna i lite mjölmix och la dem i lätt oljade bakformar. Sedan fick de jäsa till goda dubbel storlek i 100 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden på galler i nedre delen av ugnen men inte längst ner. Spraya in vatten. Sänk till 225. Grädda 25-35 minuter. När innetemperaturen är 98 grader är bröden klara.

Låt bröden svalna på galler. Ät och och må bra :D.

Annons

1 tanke på “Gott glutenfritt formbröd

  1. Pingback: Glutenfritt formbröd- gammal favorit med nytt mjöl | Bak & Mat för alla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s