Underbart god mjölkfri vaniljglass

Ibland när jag håller på och fixar i köket trillar jag över inspirerande recept som gör mig glad. Extra glad blir jag då resultatet dessutom blir så här lyckat. Jag har en bok som heter Chokladpassion med recept av Jan Hedh. Där hittade jag denna underbar goda glass. Jag ersatte urspungsreceptet med mjölkfria alternativ. Ny favorit i köket – kommer att göras ofta:-) På bilden serveras den med chokladsufflé, som också kommer på bloggen  inom kort.

IMG_1002

Ingredienser:

 • 1 gelatin blad
 • 1 vaniljsstång
 • 250 g (2 1/2 dl) Oatlys iMat (ta den gräddersättning som passar dig)
 • 250 g ( 2 1/2 dl) Oatlys havredryck
 • 25 g honung
 • 120 g äggula
 • 125 g socker. Jag tog 65 g ljus muscovadosocker och 60 g vanligt socker. Ta det som du vill ha.

Dag 1

 1. Blötlägg gelatinet
 2. Dela vaniljsstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i stången. Tillsätt havregrädden, havredrycken och honungen.
 3. Vispa äggulor och socker luftigt.
 4. Koka upp gräddblandningen.
 5. Vispa ner den i äggsmeten. Blanda ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen. Värm under ständig omrörning till 85 grader.
 6. Låt vattnet rinna av från gelatinbladet och rör ner det i den varma krämen tills det lösts upp.
 7. Sila glassmeten i en bunke. Kyl snabbt kallt vattenbad (jag förberedde med kallat vatten i diskhon). Täck med plastfilm, ställ kallt minst över natten och ännu heller ett dygn. Här blev det drygt över natten – av 15 timmar.

Dag 2

Har du glassmaskin kan du enligt Jan Hedh köra den 30-45 minuter till fast konsistens. Jag har ingen glassmaskin och då tog frysningen ca 2-3 timmar. Jag rörde då regelbundet med en slev så att den blev krämig och inte isig i konsistensen.

IMG_1004

Har varit nöjd med tidigare recept också men denna glass blev ännu godare:-) Trodde aldrig jag skulle äta gräddig gräddglass igen – men det fick jag. Det är lycka!

Annons

2 tankar på “Underbart god mjölkfri vaniljglass

 1. Kan du använda Oatleys iMat? När jag pratade med en representant i somras så kunde han inte garantera att deras produkter var glutenfria eftersom havret inte var helt säkert.
  vore bra om det var ok, har en mjölkallergiker hemma (jag som inte tål gluten och INTE tycker om soja) gör det lite meckigt att få ihop det ibland…

  • När det gäller Oatlys iMat så är det så olika hur det fungerar. För ganska många veteallergiker – som inte har bred sädesslagsallergi fungerar iMat – men inte för alla utan man får prova sig fram. Vi har så tydliga reaktioner så det är enkelt att läsa av numera. När det gäller glutenintoleranta så har jag mött dem som tål och dem som inte tål Oatlys produkter. Jag tror dock att det oftare är så att glutenintoleranta reagerar på Oatlys havre än veteallergiker – men det är en helt subjektiv notering baserad på enbart de kontakter jag har med olika allergiker runt om i landet. Men jag är så tacksam över att barnen tål t ex iMat och havregurt – berikar ett redan begränsat matliv. Vi måste ju tyvärr utesluta soja, då vi har allergi mot det – annars upplever jag ändå att det kommit många nya bra produkter att använda i matlagning som just är sojabaserade – har ni kollat igenom hela sortimentet? Smaken blir ju dessutom ganska uppblandad med andra ingredienser så.

   /Annika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s