Knäckflarn -utan vete, mjölk, ägg och soja

DSC_2735Så var det dags för lite goda kakor igen. Tomt i skåpet och lördagsfika önskas. Snabba knäckflarn blev dagens snabbfika.

ca 50 st

Ingredienser:

 • 15o g mjölkfritt margarin
 • 2 dl socker
 • 1/2 dl ljus eller mörk sirap
 • 1/2 dl Oatlys iMat eller den gräddersättning ni tål.
 • 2 dl rena havregryn från Semper eller provena. Tror att man kan prova hirsflingor om man inte tål ren havre.
 • knappt 3 dl ljus naturligt glutenfri mjölmix. i det ”veterecept” som jag utgick från var det 2 dl – men det var alldeles för löst, så jag fick lägga i mer – och då valde jag jyttemjöl för att det binder vätska så bra.
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader

Smält margarinet. Blanda i alla ingredienser. Rör väl – det ska vara ett visst motstånd men ändå ordentligt kletig. Klicka ut på bakplåtsklädda plåtar.

Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter, tills de smält ihop till tunna fina gyllenbruna flarn.

Goda – som godis:-)

DSC_2736

 

Annons

2 tankar på “Knäckflarn -utan vete, mjölk, ägg och soja

 1. Hej!
  Jag vill uppmärksamma er på det felaktiga med att kalla flarnen glutenfria. Gränsen för att få kalla något glutenfritt är satt vid 20 ppm gluten. Oatly’s produkter kan innehålla upp till 100 ppm, vilket framgår på deras hemsida. Personer som inte är så insatta i detta kan baka dessa flarn i all välmening, i tron att de är glutenfria i enlighet med rubriken, vilket får mycket tråkiga följder.

  • Det är korrekt det du säger. På del allra flesta sidor där jag använt Oatly (som jag inte heller gör längre) brukar det framgå att Oatlys produkter kan ställa till problem och att man får prova sig fram. Och jag brukar också rekommendera att man tar ersättning som man tål. Jag ska förtydliga det här också. Ungefär som att man kan ta hirsflingor istället för havre. Om det står en sådan sak ”eller den mjölkersättning ni tål räknar jag med att man stannar upp och kollar upp – särskilt om man bakar till andra.
   Jag säljer inga böcker, är hobbybakare och tar inte större ansvar för än att jag just är noga med att skriva – som det även står i receptet (eller den mjölkersättning ni tål). That’s it. Ska förtydliga även här. Men tycker ändå att din ton är ganska vass – onödigt vass till en som mest delar med sig av sitt vardagsliv i köket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s