Naturligt glutenfritt tunnbröd/knäckebröd

Idag vill jag göra något extra för barnen att ha till frukost i morgon. De har fått lämna bort sina dvärghamstrar idag på grund av att i synnerhet ett av barnen utvecklat allergi. Så då blir det denna familjefavorit – hårt tunnbröd med kumminsmak.

Tunnbrödet finns redan på bloggen men lägger upp det en gång till då det var ett av de tidigaste recepten in på sidan och jag vill gärna lyfta fram det igen. Supergott, lätt att baka och tar inte speciellt lång tid att få till.

Sätt ugnen på 225 grader.

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl vatten
  • ½ dl pofiber
  • 25 g jäst
  • ¾ – 1 tsk salt
  • 1- 2 tsk stött kummin
  • 6-8 dl ljus mjölmix. Beroende på vilken mjölmix går det åt olika mängde mjöl. Tänk på att välja en mjölkfri mjölmix. Jag hade drygt 6 dl idag. Blandade Sempers fin mix och Schärs Mix C.

Smält fettet. Tillsätt vatten och pofiber. Ljumma till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Blanda i övriga ingredienser, men spara ca 1 dl mjöl till utbaket. Häll i mjölet några dl i taget. Blir den för kompakt – häll på lite extra vatten och bland i.  Sätt ugnen på 225 grader.  Jäs ca 30 minuter. Arbeta degen på bakbordet. Dela degen i 16 bitar. Kavla först ut, med vanlig kavel, till tunna kakor, ca 2-3 mm tjocka. Kavla sedan ett par gånger med kruskavel. Kavla åt olika håll så att du får ett fint mönster.

Tips: Jag brukar kavla det sista på plåten, då kan jag få dem ännu tunnare.

Grädda på bakplåtspapper, mitt i ugnen (225 grader) i ca 8-10 minuter. Ät med bordsmargarin.

 

Annons

4 tankar på “Naturligt glutenfritt tunnbröd/knäckebröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s