Ljusa naturligt glutenfria surdegsfrallor med durramjöl

Jag skulle ju ta sommarlov, men regnet vräkte ner och barnen behövde nytt bröd, så jag gjorde nytt försök med frallor. Dessa blev så rackans bra och jag är supernöjd med dessa så det gick inte att vänta tills augusti med att lägga ut dem:-).

Surdegen matade jag igår så den var fräsch och gick bra att använda som den var. Jag matade den med ca 2 dl rismjöl och 2 dl vatten. Jag är mycket förtjust i min naturliga surdeg – är väldigt livskraftig.  Så här satte jag min surdeg.

  • 400 g ljus Lailas gula naturligt glutenfria mjölmix
  • 150 g rismjöl
  • 150 g durramjöl (köper jag hos Friends of Adam)
  • 40 g socker
  • ca 500 g havredryck (eller den som passar din allergi). Jag började med 425 g med det blev för torrt.
  • 30 g jäst
  • ca 200 g surdeg (Jag började med 125 g men det blev för torrt)
  • 1 msk husk
  • 70 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 13 g havssalt

Häll i mjöl och socker i hushållsassistenten. Lös upp jästen med mjölken i en bunke, häll i fiberhusken. Låt stå och svälla 10 minuter.

Häll över mjölkblandningen över mjöl-och sockerblandningen. Häll i surdegen. Knåda på låg växel i 5 minuter. Tillsätt det mjölkfria margarinet. Jag klickar i det i bitar. Kör maskinen ytterligare 7  minuter på låg växel. Tillsätt till sist saltet och kör på 7 minuter på mellanväxel.

Häll degen i en inoljad bunke. Låt den jäsa 90 minuter. Häll up den på bakbordet. Dela degen i 4 bitar. Ta sedan och väg upp och rulla jämnstora bullar. Jag vägde upp ca 50 grams-stora bitar.

Dottern har utvecklat så mycket allergi mot olika frön den här våren så vi struntar i allt sådant för tillfället. Men om du tål typ sesamfrön så blir frallorna trevliga om du penslar dem med lite av den mjölkersätting du tål och rullar dem i sesamfrön innan du sätter dem till jäsning.

Sätt ugnen på 250 grader.

Jäs dem ca 60 minuter. Grädda dem sedan mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt de svalna på galler. Första plåten satte jag bara in som de var. Andra plåten penslade jag dem med lite havredryck och gjorde ett snitt i dem. Tyckte att den sista plåten blev bäst även om de kanske blev lite mindre snygga:-)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s