Glutenfri och mjölkfri lyxig chokladtårta

Sonen har beställt tårta till Nationaldagen så nu har jag bakat en chokladtårta som jag hoppas är lika god som den ser ut:-) Har faktiskt inte smakat än, men snart så. Här kommer i alla fall hur jag gjort.

2 st tårtbottnar

 • 4 dl naturligt glutenfri mjölmix
 • 3 dl socker
 • 2 dl kakao
 • 2 tsk bikarbonat
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk vanilj socker
 • 2 1/2 dl Rapsy eller, om du tål ren havre – Oatlys havregurt
 • 2 1/2 dl starkt kaffe
 • 1 dl olja
 • 2 ägg

Sätt ugnen på 175

Smörj och mjöla med mjölmix två formar om 20 cm i omfång. Jag köpte små aluminumformar, då jag bara hade större springformar hemma.

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt Rapsy eller havregurt, kaffe, olja och ägg. Vispa några minuter med elvisp till du fått en fin jämn smet.

Fördela smeten i de två formarna – grädde i nedre delen i ugnen ca 30 minuter. Känn med sticka att de är klara. Stickan ska vara torr. Låt kakan stå i formarna 10 minuter innan du stjälper upp dem på galler. Låt de svalna. Jag gjorde bottnarna på kvällen så jag la bara en handduk över och lät de stå över natten.

Här ä bottnarna – när de stått över natten.

Glasyr och mellanrumskräm

 • 5 dl florsocker
 • 2 dl kakao
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 200 g mjölkfritt margarin
 • 1 dl havredryck eller risdryck – allt beroende på hur du tål havre.  Givetvis går sojadryck bra om du tål det.

Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker i en bunke. Rör det mjölkfria margarinet pösigt i en annan bunke. Vispa sedan i omgångar ner florsockerblandningen varvat med den mjölkersättning du valt i det mjölkfria margarinet. Jag tog lite florsockerblandning, lite mjölkersättning och vispade slätt, och sedan ny omgång tills allt var nervispat det mjölkfria margarinet.

Glasyr på ena tårtbotten.

Lägg nu en av bottnarna på ett fat, bred ut en generöst lager av glasyren. Lägg på den andra tårtbottnen, bred på resten av glasyren runt om hela tårtan. Låt den stå och safta till sig några timmar.

Och det där jag är så jag skriver – ät och njut – hoppas jag:-)

Nu är den proväten – mumsens som Sigrid säger.

Nyss avnjuten tårta:-) Och så var den enkel att göra också. Alla rätt nu så här i kalastider.

Annons

16 tankar på “Glutenfri och mjölkfri lyxig chokladtårta

 1. Svårt att tro det är en ”allergi-fri” tårta. Det var många Mmmmm och Ah runt fikabordet när vi firade sonen. Smarrigt!

 2. Hejsan jag håller på att göra denna tårta och undrar över en sak med glasyren.
  Ska smöret vara rumstempererat eller ska det vara smält?
  MvH Emelie

 3. Hej Annika, gott recept!! min son kan inte heller äta de saker som din son har problem med. Dock är jag förvånad av att du har glutenfri mjölmix i receptet. Den består mest av vetestärkelse och såvitt jag förstår är det lika illa det. Jag använde majsstärkelse istället och hackade hasselnötter väldigt fint. Blev supergott!

  • Det finns många bra mjölmixers som är naturligt glutenfria och dessa använder jag. Favorit är Schärs mix c. Nötter innebär anafylaktisk chock för min dotter så det går bort. Jag är lite trött nu på en hel del personer som på lite olika sätt vill upplysa mig om allt jag inte borde använda. I all välmening. Min blogg bygger på sådant som fungerar för oss. Man kan med fördel anpassa efter eget tycke och smak. Du är tredje personen på en vecka som lite diskret ifrågasätter mina val – och jag är helt allergisk mot det. Jag kan i stort sett svara i sömnen på vilka mjöl som innehåller vad. Så med risk för att låta lite otrevlig – läs lite om bloggen och presentationen av mig innan du ifrågasätter mina val. Och anpassa recepten så att de passar dinu val.

 4. Vilken fantastisk tårta!
  Funderar på att överraska lillasyster med en sådan på henne att födelsedag!
  Jag är ingen höjdare på att baka men jag tycker det är förbannat kul. Är det något som är lite klurigare som jag bör tänka på?

  Mvh

  • Hej! Ursäkta sent svar. Hinner inte med bloggen så mycket längre. Den här är enkel att göra och festlig att servera. Om lillasystern redan fyllt år och du gjorde den hoppas jag att den blev bra. Om du inte gjort den eller syrran ej fyllt år än – bara att köra:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s