Chocolate cookies

De här kakorna skulle egentligen blivit en ny form av dröm. Det blev det inte men det blev en drömkaka – en ny familjefavorit. Smakar som en klassisk cookie men utan chokladbitar.

Receptet utgår från ett recept av Jan Hedh, och då är det vikt som gäller. Vissa vikter har jag omsatt till mått, men en våg krävs.

  • 180 g mjölkfritt margarin
  • 180 g socker (2 dl socker)
  • 210 g ljus gluten- och mjölkfri mjölmix.
  • 25 g kakao (ca 3 msk)
  • 5 g hjorthornssalt (3/4 tsk)
  • 2 g salt (1/2 tsk)
  • 5 g vaniljsocker (ca 1 tsk)

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda det mjölkfria margarinet (gärna rumsvarmt) med sockret. Använd degkrokar.
Blanda alla de andra ingredienserna i en annan bunke. Sikta sedan ner detta i socker- och margarinblandningen. Arbeta samman till en deg.

Dela degen i två lika stora delar. Rulla ut till långa längder, 2 cm tjocka i diameter. Skär upp i bitar. Hedh skriver ca 11 g. Jag använde våg igår och det är alltid kul att få jämnstora kakor och enklare att grädda. Men nästa gång kommer jag bara dela dem i ca 12-14 mm breda delar. Det ska blir ca 50 bitar.

Rulla sedan varje bit till en rund kula. Lägg på plåt som är klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter.

Låt dem ”stanna” lite på plåten innan du lägger dem på galler för att svalna. Förvara sedan torrt och svalt. En riktigt höjdarkaka med mycket chokladsmak och som jag tror att de allra flesta kan njuta av – särskilt om man använder den gula Laila-mixen som även är fri från ärt- och baljväxter.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s