Chocolate cookies

De här kakorna skulle egentligen blivit en ny form av dröm. Det blev det inte men det blev en drömkaka – en ny familjefavorit. Smakar som en klassisk cookie men utan chokladbitar.

Receptet utgår från ett recept av Jan Hedh, och då är det vikt som gäller. Vissa vikter har jag omsatt till mått, men en våg krävs.

  • 180 g mjölkfritt margarin
  • 180 g socker (2 dl socker)
  • 210 g ljus gluten- och mjölkfri mjölmix.
  • 25 g kakao (ca 3 msk)
  • 5 g hjorthornssalt (3/4 tsk)
  • 2 g salt (1/2 tsk)
  • 5 g vaniljsocker (ca 1 tsk)

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda det mjölkfria margarinet (gärna rumsvarmt) med sockret. Använd degkrokar.
Blanda alla de andra ingredienserna i en annan bunke. Sikta sedan ner detta i socker- och margarinblandningen. Arbeta samman till en deg.

Dela degen i två lika stora delar. Rulla ut till långa längder, 2 cm tjocka i diameter. Skär upp i bitar. Hedh skriver ca 11 g. Jag använde våg igår och det är alltid kul att få jämnstora kakor och enklare att grädda. Men nästa gång kommer jag bara dela dem i ca 12-14 mm breda delar. Det ska blir ca 50 bitar.

Rulla sedan varje bit till en rund kula. Lägg på plåt som är klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter.

Låt dem ”stanna” lite på plåten innan du lägger dem på galler för att svalna. Förvara sedan torrt och svalt. En riktigt höjdarkaka med mycket chokladsmak och som jag tror att de allra flesta kan njuta av – särskilt om man använder den gula Laila-mixen som även är fri från ärt- och baljväxter.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Äggfritt, Gott till kaffet, Småkakor och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s