Chokladkakor med mjölkfri vit choklad

I dag tänkte jag att det var dags att göra slut på en vit choklad-kaka som legat i skafferiet sedan december. Jag har lite blandade känslor inför vit choklad. Det är ju väldigt sött om man som jag gärna äter fin mörk choklad. Men t ex gjorde jag en fudge som var fantastisk innan jul så det passat i en del saker.

Jag hittade ett recept i Pernillas värld. Jag utgick från det och la till 2 äggulor – dessa kan nog uteslutas om du inte tål ägg. Med allergivänlig mjölmix blev smeten ganska kladdig så jag valde att göra rutor i långpanna – det blev bra.

 • 200 gram mjölkfritt margarin
 • 5 dl ljus glutenfri mjölmix
 • 2 dl strösocker
 • 4 msk kakao
 • 1/2 dl sirap
 • 1tsk vaniljsocker
 • 1 1/2  tsk bikarbonat
 • 2 äggulor (ingår inte i ursprungsreceptet, men jag la till då jag tycker ägg lyfter smak och konsistens. Kan säkert uteslutas)
 • 100 gram mjölk- och glutenfri vit choklad (Selected seven har bra vit choklad som är mjölk och mjölfri)

Så här gjorde jag:

Sätt ugnen på 200 grader

Börja med att hacka den vita chokladen så att den är klar.

Blanda alla torra ingredienser. Dela det mjölkfria margarinet i bitar. Använd en trägaffel för att hacka ner det mjölkfria margarinet i den torra blandningen. Fortsätt med fingrarna till margarinet är väl inblandat. Blanda i äggulor, sirap och den vita chokladen. Rör tills allt är ordentligt blandat.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Smeta ut smeten i formen. Grädda så att själva kaksmeten är mitt i ugnen. Jag tog ingen tid tyvärr idag, men minst 1o minuter. Hela smeten ska liksom bubblat klart. Skulle tro att det jag gräddade dem ca 15 minuter. Satt framför ugnen efter 10 minuter och kikade.

Ta ut kakorna ur ugnen och skär i bitar. Inte för stora. Det är en söt kaka, så fyrkanter om ca 3 x 3 cm blir bra. Jag gjorde några större först och dessa delade jag sedan i mindre bitar.

Alla gillade den mycket och den kommer göras igen. Och som sagt, väldigt söt så den blir ganska dryg då alla var nöjda efter två kakor.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Gott till kaffet, Småkakor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Chokladkakor med mjölkfri vit choklad

 1. bakomatforalla skriver:

  ja, de blev riktigt goda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s