God Fiskgryta

Denna enkla, nyttiga och lättlagade rätt är en fredagsfavorit. Man kan ta vilken fisk man vill. I går hade vi bara lax, men ofta har vi två sorters fisk i och när vi lyxar till den lägger vi i lite räkor. Här kommer grundreceptet.

 • 4 potatisar
 • 3-4 palsternackor
 • 3-4 morötter
 • vatten så att det täcker grönsakerna
 • 1 1/2 msk fond. Tidigare använde vi Bongs Grönsaksfond Touch of Taste, men den innehåller selleri och det tål inte flickan längre så det fick bli deras skaldjursfond – väldigt ren och fin.
 • 600-800 g fisk. Har jag bara en sort väljer jag lax.
 • 1-2 dl krossade tomater
 • 1-2 klyftor vitlök
 • 2 pkt saffran
 • ca 1 dl iMat (eller den grädde(gräddersättning du tål). Denna kan uteslutas helt också.
 • 1 lagerblad
 • 5 vitpepparkorn
 • salt

Skär potatis, palsternackor och morötter i lagom stora skivor och bitar. Inte för stort och inte för smått. Lägg i lättsaltat vatten tillsammans med grönsaksfond, peppar och lagerblad. Låt koka ca 15 minuter. Skär under tiden fisken i bitar – inte få för små. Lägg i fisken i grytan. Låt sjuda någon minut. Pressa i vitlöken, häll i önskad mängd krossade tomater (det tar man på känn). Häll i havregrädden (eller den grädde du valt eller ingen alls – fungerar också). Stöt saffranet med lite socker och häll i grytan. Puttra några minuter.

Smaka av – salta och peppra vid behov. (Här fanns tips om libbsticka, men det tog vi bort då S fick samma symtom som vi selleriintag)

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Lunch och lättare rätter, Mat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s