Naturligt glutenfria, vetefria, mjölkfria och sojafria Pepparkakor

Pepparkakor och dess recept är något som ständigt kan utvecklas. I år la jag extra energi då det vanliga mjölkfria margarinet inte längre fungerar. Däremot fungerar det flytande margarinet från Carlshamn. Jag ville dessutom försöka öka smakupplevelsen än mer och ville pröva att ha någon form av gräddersättning i. Min mamma hade alltid vispgrädde i sina. Och så ville jag se om jag kunde får dem ännu mer kavlingsvänliga. Jag är mycket nöjd med resultatet. Det enda som ställer till det är att jag då använder två specialingredienser som inte finns precis överallt. Men varorna går att nätshoppa på Goodstore.se 

_DSF2367

Jag gjorde inte så stor sats då jag ändå inte kan stå och baka så länge pga mitt diskbråck. Och barnen brukar längta efter att hjälpa till men inte orka så länge. Får göra en sats längre till längre fram tänker jag. Dessutom är det till advent man allra helst längtar efter pepparkakor tycker jag:-)

Ingredienser:

 • 1,5 dl flytande mjölkfritt margarin från Carlshamn
 • 3/4 dl Schlagcreme från Schlagfix (kan uteslutas – påverkar inte konsistensen men smaken. Annan gräddersättning som du tål går också bra)
 • 3/4 dl cane syrup (eller mörk)
 • 1/4 dl ljus sirap
 • 3/4 dl farinsocker
 • 1,5 tsk kanel
 • 1,5 tsk ingefära
 • 1,5 tsk kryddnejlika
 • 2 ägg
 • knappt 1/2 msk fiberhusk
 • ca 6-6,5 dl Mix Dolce (kan köpas på Senza Glutine), eller Lailas Gula (börja då med ca
  5,5 dl och ta i så mycket som behövs)
 • 1/2 tsk Xanthan gum från Doves farm (det är baserat på majs – andra xanthan gummi kan vara baserade på vete). Gör degen mer lätthanterlig och smidig att baka med.

Koka upp det flytande mjölkfria margarinet, sirapen, gräddersättningen, sockret och kryddorna. Låt det koka någon minut. Häll över i en stor bunke. Låt blandningen svalna. Eftersom det är mjölkfritt margarin kan det dela sig lite. Innan du blandar i äggen – vispa samman kryddblandningen ordentligt med en ballongvisp. Tillsätt äggen. Blanda noga. Tillsätt husken och låt stå ca 10 minuter.

Blanda i xanthangummit i mjölet och rör i mjölet i kryddblandningen tills du har en deg.  Låt sedan degen vila kallt några timmar – gärna över natten.

_DSF2365

Sätt ugnen på 180 grader

Börja baka ut kakorna. Den här degen betedde sig som en helt vanlig deg och var mycket enkel att jobba med. Precis som vid alla alla pepparkaksbak är det viktigt att du allt eftersom du kavlar degen för in mer mjölmix under degen så att den inte fastnar. Grädda pepparkakorna tills de är gyllenbruna. På bilden nedan ser du andra plåten – redo att gräddas:-)

12313961_10153410136203752_525127399080239484_n

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Gott till kaffet, Julbak, Småkakor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Naturligt glutenfria, vetefria, mjölkfria och sojafria Pepparkakor

 1. jobi55 skriver:

  Reblogga detta på Min färd mot ett lättare jag och kommenterade:
  Du har nog skrivit fel eller Doves farm s xantangummi är ursprunget ur majs o inte vete …..det gick nog lite fort…tror du tänkte rätt annars

 2. jobi55 skriver:

  Kommenterar här med ….doves farm är från majs inte från vete som det står tror det blivit fel

 3. Kjersti skriver:

  Hur har det gått för dig Annika? Bra hoppas jag! Kryapådighälsningar!

  • Annika skriver:

   Ok, men mörbultad. Liten blödning under operationen gör att läkningen tar lite längre tid. Men op lyckad och man tror att jag inom någon månad ska vara fullt återställd. Hoppas att de har rätt.

   • Kjersti skriver:

    Åh så skönt! Då hoppas jag att du snart är helt på banan igen. Passar på att önska dig och familjen trevlig helg och god jul så småningom!

 4. Nilla Haglöf skriver:

  De där ser fina ut. Jag bakade pepparkakor från boken Friendly bread och de var en kanonmetoden, lätt att kavla och de blev knapriga och bra. Men de smakar som mördegskakor, trots att jag följt receptet. Detta får jag testa nästa år. Sen tycker jag det är kul att bloggen är i gång. Har inte tänkt på det sen jag bakade ditt vörtbröd förra året.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s