Glutenfria Lingonbullar/bröd

Det är helt tomt i frysen och det är dags att baka igen. Barnen ville ha ”mammas frallor” så idag gjorde jag ytterligare en variant på ett väl fungerande grundrecept.  Idag blev det dock grova bullar så det kändes som att det var ett helt nytt recept.  Jag provbakade ett ett nytt mjöl som jag fått som varuprov från MixWell – Lingongrova. Jag hoppas att detta mjöl kommer ut till en bredare marknad då jag tycket att mixen var kanon.

 • 400 g ljus gluten – och laktosfri mjölmix. Jag är svag för Mixwells gluten- och laktosfria basmjöl. Enkelt att baka med, men här går det givetvis bra att använda den ljusa mjölmix som du har hemma.
 • 200 g Lingongrova från MixWell
 • 100 g Mixwells Fullkornsbrödmix. (Denna mix använder jag ofta som fyllnadsmjöl i t ex scones för att få lite mer tuggmotstånd).
 • 20-40 g socker (kan uteslutas om man vill få dem ännu mer hälsosamma)
 • 450 havremjölk (eller den som passar din allergi).
 • 30 g jäst
 • 135 g surdeg
 • 1 msk husk
 • 70 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
 • 13 g havssalt

Häll i mjöl och socker i hushållsassistenten. Lös upp jästen med mjölken i en bunke, häll i fiberhusken. Låt stå och svälla 10 minuter.

Häll över mjölkblandningen över mjöl-och sockerblandningen. Häll i surdegen. Knåda på låg växel i 5 minuter. Tillsätt det mjölkfria margarinet. Jag klickar i det i bitar. Kör maskinen ytterligare 7  minuter på låg växel. Tillsätt till sist saltet och kör på 7 minuter på mellanväxel.

Häll degen i en inoljad bunke. Låt den jäsa 90 minuter. Häll up den på bakbordet. Dela degen i 4 bitar. Ta sedan och väg upp och rulla jämnstora bullar. Jag vägde upp dem till 50 g.

Sätt ugnen på 250 grader.

Låt dem jäsa ca 45-60 minuter. Penlsa dem med den mjölkersättning du tål. Grädda i falsen under mitten i ca 10 minuter. Jag lyckades grädda ena plåten några minuter för länge, men bullarna blev goda ändå:-).

Låt dem svalna på galler. Frys in dem som du inte ska använda.

Lingonbullarna fick 100 fingrar upp vid frukosten idag- och de var väldigt goda.

Annons

2 tankar på “Glutenfria Lingonbullar/bröd

 1. Hej!
  Vilket glutenfritt ”basmjöl” skulle du rekommendera, jag är nybliven glutenintollerant och gillar att baka men har ingen erfarenhet av att baka glutenfritt än. Allt är ju så dyrt så det är bra med tips, bakar helst matbröd, gärna med smak och fibrer!
  Mvh

  • Jag tycker att MixWell har ett bra utbud. Kan vara klurigt att få tag i men de större Ica butikerna brukar ha en hel del att välja mellan – och de brukar kunna ta in om man frågar dem. Sedan finns det säkert några från Semper och Finax också men de går ofta bort då flera innehåller skummjöljk som inte fungera hos oss – ja, det har MixWell också. Sedan vet jag att många gillar Lailas. Själv har jag inte fastnat för dem. MixWell har ett fullkornsmjöl som jag gärna använder som stödmjöl när jag bakar. Och så tycker jag att du ska sätta en surdeg så är det mycket enklare att baka goda bröd. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s