Finska pinnar

Småkakor är bland det bästa jag vet. Det slår i stort sett varenda tårta och fyllig cupcake som finns. Här är en ny favorit som jag aldrig bakat med glutenfria produkter. Den blev såå god.

Sätt ugnen på 175 grader.

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 5 dl ljus gluten- och mjölkfri mix.
  • 80-100 g skållad, skalad och mald mandel. Det ska räcka till knappt 2 dl färdigmalen mandel.
  • 5 droppar bittermandelarom, eller 5 bittermandlar
  • 5 msk strösocker
  • 2 äggulor

Pensling och garnering:
äggvita, pärlsocker och hackad mandel.

Börja med att skålla och skala mandeln. Blanda mjölmix, socker, den malda mandeln och några droppar bittermandelarom eller mal även 5 bittermandlar. Rör om. Dela det mjölkfria margarinet i stavar eller mindre bitar. Klicka i bunken. Ta en träsked eller trägaffel och “hacka” in mjölet. Avsluta med att arbeta med fingrarna. Ta och arbeta i äggulorna. Låt degen vila ca 15 minuter.Ta fram den du vill börja med ur kylen. Jag bryter loss deg bitar direkt ur bunken och formar till 4-5 cm fingertjocka rullar.

Penlsa med äggvita och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda 12-14 minuter mitt i ugnen.

Ljuvligt goda.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Gott till kaffet, Julbak, Småkakor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Finska pinnar

  1. Det här måste jag testa. Älskar finska pinnar, men har heller aldrig testat att göra dem glutenfria 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s