Kalasgott – enkel marängsviss

Idag skulle sonen gått på kalas – men fick tyvärr ställa in det i sista minut pga sin sjukdom. Läs mer på I min tankevärld. Men det han skulle ha med sig att äta på kalaset var i alla fall i klart. Det skulle serveras marängsviss och då blir det egna grejer med. (Visste ni förresten att ”köpemaränger” i påse inte innehåller några ägg alls? De innehåller socker, stabiliseringsmedel och skummjölk!)

Ja, ja, nu passade vi att njuta lite av godsakerna hemma istället:-) Vi gjorde utan gräddersättning och bara med mjölkfri glass, maränger, bananpengar och god chokladsås.

Enkla Maränger:

  • 3 äggvitor
  • 1 dl socker

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitor och en tredjedel av sockret till fast skum. Vänd sedan ner resten av sockret i skummet. Klicka eller spritsa ut maränger i önskvärd storlek. Jag gillar små, då maränger ändå ganska söta. Idag räckte min smet till ca 50 maränger.

Grädda 40 -45 minuter i mitten av ugnen. De är torra och luftiga när de är klara.

Chokladsås:

  • 1 dl kakao
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 krm salt

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt såsen koka upp och puttra några minuter. Tjockare ju längre den puttrar. Klarar sig fint någon vecka i kylen.

Glass: För vår del fungerar Oatlys vaniljglass. Jag är lite osäker på vilka glassar det finns på marknaden som är bra om man inte tål oatly p g a väldigt kraftig veteallergi, men t ex mjölk. Sias ekologiska gräddglass är väldigt ren. Ingen glukossirap från vete. I Oatly är glukossirapen från majs och mina barn reagerar – än så länge inte negativt på ren havre.

Blanda ihop allt ovan, tillsätt lite skivad banan och så har du härligt kalasgotter.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Desserter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kalasgott – enkel marängsviss

  1. Ping: Ny mjölkfri glass – vanilj och chokladsmak | Bak & Mat för alla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s