Kalasgott – enkel marängsviss

Idag skulle sonen gått på kalas – men fick tyvärr ställa in det i sista minut pga sin sjukdom. Läs mer på I min tankevärld. Men det han skulle ha med sig att äta på kalaset var i alla fall i klart. Det skulle serveras marängsviss och då blir det egna grejer med. (Visste ni förresten att ”köpemaränger” i påse inte innehåller några ägg alls? De innehåller socker, stabiliseringsmedel och skummjölk!)

Ja, ja, nu passade vi att njuta lite av godsakerna hemma istället:-) Vi gjorde utan gräddersättning och bara med mjölkfri glass, maränger, bananpengar och god chokladsås.

Enkla Maränger:

  • 3 äggvitor
  • 1 dl socker

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitor och en tredjedel av sockret till fast skum. Vänd sedan ner resten av sockret i skummet. Klicka eller spritsa ut maränger i önskvärd storlek. Jag gillar små, då maränger ändå ganska söta. Idag räckte min smet till ca 50 maränger.

Grädda 40 -45 minuter i mitten av ugnen. De är torra och luftiga när de är klara.

Chokladsås:

  • 1 dl kakao
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 krm salt

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt såsen koka upp och puttra några minuter. Tjockare ju längre den puttrar. Klarar sig fint någon vecka i kylen.

Glass: För vår del fungerar Oatlys vaniljglass. Jag är lite osäker på vilka glassar det finns på marknaden som är bra om man inte tål oatly p g a väldigt kraftig veteallergi, men t ex mjölk. Sias ekologiska gräddglass är väldigt ren. Ingen glukossirap från vete. I Oatly är glukossirapen från majs och mina barn reagerar – än så länge inte negativt på ren havre.

Blanda ihop allt ovan, tillsätt lite skivad banan och så har du härligt kalasgotter.

Annons

1 tanke på “Kalasgott – enkel marängsviss

  1. Pingback: Ny mjölkfri glass – vanilj och chokladsmak | Bak & Mat för alla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s