Vanilj – och chokladkakor av mördeg

Julkakorna är slut, tiden  för att baka lite mer begränsad men en liten mördegskaka tar inte så lång tid och fördelar man ingredienserna lika i två bunkar och smaksätter på olika vis så vips har man två kakor. Detta mördegsrecept är lite mindre sött än många andra, men det gillar jag. Hittat det på hemmets Journal från början.

Sätt ugnen på 200 grader

Till ca 45 -50 kakor:

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 5,5 – 6 dl Sempers fin mix. Mängden beror på vilken smaksättning du väljer.
  • 4 msk strösocker
  • 2 äggulor

Smaksättning i dagens kakor är:

  • 1 1/2 msk vaniljsocker (vill du bara ha vaniljsmak – öka till 3 msk vaniljsocker)
  • 1 1/2 msk kakao (vill du bara ha chokladsmak – öka till 3 msk kakao)

Andra smaksättningar kan vara 2 dl hackade russin eller 2 dl skållad, skalad och hackad mandel. Då använder man det totala mjölmängden. Givetvis kan du dela upp i olika smaker – precis hur du vill. Tänk bara på att dela mängden med hälften.

För två smaker:
Ta fram två bunkar. Blanda i knappt drygt 2, 75 dl mjölmix och 2 msk socker i varje bunke. Rör om. Dela det mjölkfria margarinet i stavar eller mindre bitar. Klicka i 100 g i varje bunke. Ta en träsked eller trägaffel och ”hacka” in mjölet. Avsluta med att arbeta med fingrarna. Ta nu och häll 1 1/2 msk vaniljsocker och äggula i en bunke. Arbeta ihop med en deg, först med trägaffeln och avsluta med händerna. Lägg i kylen en stund. Gör nu samma sak med andra bunken men blanda i kakao och äggula istället. Låt degen vila ca 15 minuter.

Ta fram den du vill börja med ur kylen. Jag bryter loss deg bitar direkt ur bunken och formar till sammanlagt 22-25 runda bullar. Lägg på bakplåtspapper. Tryck till dem lite med tummen. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14 minuter.

Gör sedan samma sak med nästa deg.

Nu har du två möra, goda småkakor att njuta till kaffet när du kommer hem efter jobbet.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Gott till kaffet, Småkakor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s