Glutenfritt Vörtbröd 2.0

Nu, december bakar jag brödet igen – men provar med cocacola och havregrädde. Kan konstatera att jag tycker att brödet verkar kräva mer vätska än vad jag angett – degen ska när ni knådar den vara ganska kletig – inte jättelös, men kletig.  Återkommer så snart jag har ett färdigbakat bröd.

Snyggare, godare – ja bättre helt enkelt.

Nu är andra versionen av detta vörtbröd bakat. Nu med julmust istället och lite mindre total mjölmängd. Det blev ännu bättre än gårdagens och nu kan nästan alla äta det, även om de med kraftig veteallergi ska vara lite försiktiga med tanke på att det finns de som får reaktion av även julmust och den glutenfria havren kan man bara avgöra själv om man tål eller inte.

Vörtbröd är gott till julmaten. Ursprungsreceptet hittade jag någonstans på nätet, men jag har gjort om det en del. Mycket nöjd med resultatet. Dessutom lättbakat och ingen förberedelsetid

 • 50 g mjölkfritt margarin
 • 500 ml  julmust
 • 1/2 dl mörk sirap (jag anväde rörsocker-sirap)
 • 3/4 msk salt
 • 2,5 krm malda nejlikor
 • 1 msk ingefära
 • 1 msk pomerans
 • 1/2 msk finmald kardemumma
 • 1 pkt jäst
 • 1 msk fiberhusk
 • *400 g Provena havremjöl (kan tänka mig att Mixwelle havremix fungerar bra)
 • *175 g ljus gluten- och mjölkfri basmix. Jag använde Lailas blå idag.
 • 1 1/2 dl russin

*= fått kommentar att detta blev för mycket mjöl. Börja med lägre mängd mjölmixer och prova er fram. Grundregel är att det ska kännas lite kletigt.

Smält det mjölkfria margarinet. Tillsätt julmusten, sirapen, salt och kryddorna. Ljumma till knappa 37 grader.

Smula jästen i en hushållsmaskin. Häll i en del av vätskan. Blanda till jästen i löst sig. Häll i resten av vätskan. Tillsätt fiberhusken, blanda och låt bladningen svälla ca 10 minuter.

Blanda i de glutenfria mjölen. Kör på låg växel 7 minuter. Lägg i russinen i slutet. Lägg över en jäsduk. Låt degen jäsa ca 60 minuter. Ta upp degen – forma till två bröd.  Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 60 minuter till.

Sätt ugnen på 200 grader. När bröden jäst färdigt, placera dem i nedre delen av ugen och grädda 45-60 minuter. Mina limpor hade en temperatur på 97 grader och det fungerade bra. Då var de inne en timme.

Glutenfria bröd som inte bakas med surdeg kan få en ganska matt och tråkig yta. Jag tog därför hjälp av bakgurun Jan Hedh, som gör något som kallas för ”limpblandning”. Ta 10 g potatismjöl och red ut med 50 g vatten. Koka upp 200 g vatten, visp i redningen, koka upp igen.

Stryk vörtbröden direkt när de kommer ut från ugnen med blandningen så får den en fin, glansig yta.

Och de smakade väldigt fint och saftigt.

Annons

10 tankar på “Glutenfritt Vörtbröd 2.0

 1. Detta bröd behöver kommenteras. Det blev väldigt gott, men lilltjejen i familjen fick ont i magen och det blev som en kork i rumpan av förstoppning. Svårt att veta om det är kornet i julmusten eller att kornet är kontaminerat med vete som ger utslag. Hon är så liten än så trots väldigt tydlig allergi så har hon inte så höga värden än. Sonen reagerar ingenting och han brukar kräkas av vete och få ont, men det krävs mer tydligt inslag av vete.

 2. Vad glad jag blir av att hitta detta recept. Jag har alltid bakat ett vörtbröd från boken Bakglädje till mig och de båda söner som också är glutenintolleranta. Smaken blev god men konsistensen är som en masonitskiva. Nu har jag hittat både Lailas blå och Provenas havremjöl på vår Ica. Ska bli kul att testa julmust istället för porter, som kanske är bättre ur glutensynpunkt också. Så tack för att du tagit fram det. Hoppas det är ok att jag delar en länk till din sida, på min sida. 🙂

 3. Hmm, vad konstigt Erika. Vilka mjölsorter använde du? Jag ska baka mitt i helgen och jag kommer själv använda andra mjölsorter eftersom vi kör naturligt glutenfritt nu. Min erfarenhet när det gäller naturligt glutenfria mjölmixer är att det behövs mindre mängd. Skriv gärna vilka mjölsorter så kanske jag kan klura ut varför ditt bröd inte blev vad du önskade dig. Jag lägger till en not i receptet att börja med lägre mängd mjöl. /Annika

 4. Jag använde samma havremjöl som enligt receptet, sen sempers fina mjölmix. Blir ett nytt försök ikväll, då ska jag sätta i lite i taget 🙂

 5. Blev kanonbra! Inte alls som det jag bakade förut. Jag hittade ju Lailas mjölmix och det var en trevlig upplevelse. Att knåda ett glutenfritt bröd som blir saftigt när det bakats. 🙂 Tog också Jan Hedhs limpblandning på och de blev blanka. Kanonbra, hoppas mina stora killar blir lika förtjusta som jag. En riktigt fin jul till dig. ⛄️

 6. Hej igen ett år senare. Nu är det dags igen. Just nu står fiberhusken och jäser. I år tänkte jag ha mindre mix och hälla smeten i bakformar. Tänker att de ska bli högre och kanske ännu saftigare då. Jag berättar hur det blev sen. Ha en riktigt God Jul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s