Glutenfri mandelkaka

Idag skulle jag börja på sista julbaket, men kanske jag skulle börjat en annan dag, för idag blev det, ja annorlunda. Kakan nedan skulle egentligen sett helt annorlunda ut, de skulle sett ut som spritskransar. Ni vet den där klassiska kakan som man spritsar ut i cirklar. Som ni kan se, så är det inte så mycket likheter med den kakan jag bakade:-) Någon form av poröst flarn. Nu hänger jag inte läpp för det, för kakan blev mycket god, men man kanske kan låta bli det ganska pyssliga pysslet att spritsa ut den.

Här kommer receptet:

Sätt ugnen på 200 grader.

  • 1 dl sötmandel
  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 4 dl gluten- och mjölkfri mjölmix.

Skålla och skala mandeln. Torka den torr med papper. Mal den.

Rörmatfettet smidigt. tillsätt florsockret, äggulan, mandeln och mjölet. Arbeta till en deg.

Klicka ut degen på bakplåtspapper. (Det var här jag spritade ut runde ringar – men som ni ser på bilden är det ogjort arbete) Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt kakorna ”stanna” lite på plåten innan du tar av dem från den varma plåten.

Kakan har en fin mjuk mandelsmak.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Gott till kaffet, Julbak, Småkakor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Glutenfri mandelkaka

  1. Trist när det inte blir som man tänkt sig. Men tur att smaken blev bra ändå 🙂 Det har ju hänt massor massor med gånger… Jag hittade ett tips i nån sån glutenkokbok om att byta ut en del av sockeret mot sirap på just småkakor, kanske nåt att prova om du vill göra dem igen? Vet inte om det skulle bli bättre eller sämre, hihi 🙂 Men jag gjorde så när jag gjorde vaniljhjärtan och fick en jättebra deg och kaka, vet inte om det berodde på sirapen eller om jag bara hade tur den gången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s