Saftiga Lussebullar

Detta receptet la jag in på allergimat för ungefär ett år sedan om någon känner igen det.

Att få till saftiga lussebullar kan vara en utmaning även om när man använder vanligt mjöl. Förra året knixade jag till slut ihop detta recept som blev så goda. Man kan välja att göra dem extra lyxiga genom att tillsätter riven mandelmassa och rivet apelsinskal. Jag brukar göra några med mandel och apelsin och resten mer traditionellt.

 • 3 pkt saffran
 • 225 g mjölkfritt margarin
 • 1½ msk fiberhusk
 • 6 dl havremjölk eller den mjölk/mjölkersättning du tål (rismjölk tål i stort sett alla).
 • 75 g jäst
 • 2, 75 dl färdigblandad Rapsy – gärna den lite sötare, eller motsvarande mängd havregurt om man tål ren havre.
 • 2 ägg
 • 2,65 dl socker
 • 1,5 tsk salt
 • 22 dl ljus gluten- och mjölkfri mjölmix. Använder man helt naturligt glutenfri mix, kan man ta en mindre mängd, annars blir de torra.
 • (ev riven mandelmassa)
 • (ev rivet apelsinskal.)
 • Russin till garnering
 • Ägg att pensla dem med.

Stöt saffranet med lite socker i en mortel.

Smält det mjölkfria margarinet och häll i havremjölken. Värm till max 37 grader. Blanda jästen med med lite av degspadet i en bunke – helst en bakmaskin. Häll i resten av degspadet. Blanda i fiberhusken . Låt det svälla i ca 10 min.

Blanda i havregurt (eller rapsy, eller kesella om du tål det),saffran, ägg, socker och salt. Tillsätt sedan mjölet. Mängden kan variera beroende på mjölmix. Använder man Mixwells så blir det bra med den mjölmängd som är i receptet. Tillsätt i det omgångar. Kör den någon minut på låg växel. Låt jäsa 30-50 minuter.

Häll ut degen på mjölat bakbord (förstås glutenfritt mjöl) Degen kan kännas lite lös men är man lätt på handen fungerar den bra att baka med. (Mina barn 4 och 7 år klarade av att arbeta med den).

Enkel variant – använd degen som den är, forma och rulla till lussekatter, eller bullar.

Lite lyxigare variant- dela degen i hanterbara delar, kavla, inte så tunt (ca 1 cm tjocka). Riv på mandelmassa, och om man vill rivet apelsin skal. Rulla ihop. Dela i jämnstora delar. ”Tryck” varje del i handen, rulla ut till 1½-2 cm tjocka maskar och forma som vanligt till lussekatter. Lite pyssligare, men är man van att baka är det väl värt besväret. Blir väldigt gooda.

Låt katterna jäsa i 20-30 minuter. Tryck i russin och pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader , 8-10 minuter i mitten av ugnen.

 

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Bullar, Gott till kaffet, Julbak och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Saftiga Lussebullar

 1. mia skriver:

  helt underbart recept!!!! goda och inte alls ”gluten” torra..=)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s