Mjölkfria Chokladmandlar

Detta recept är hämtat från boken ”Chokladpassion” av Jan Hedh. Det enda man ska tänka på är att få tag på helt mjölkfri mörk choklad och att den lilla klick fett som är i, är mjölkfri.

Vi vill inte ha några spår av mjölk i chokladen och då är utbudet begränsat. Jag har landat i Malmö Chokladfabriks choklad och en helt mjölkfri från Plamil organics. Smakmässigt är Malmös överlägsen + att man har många olika smaker att välja på. Idag blev det en mix av båda sorterna.

  • 100 g mandel
  • 25 g florsocker
  • 1 tsk nypressad citronsaft
  • 1 liten klick mjölkfritt margarin
  • 150 g mjölkfri mörk choklad (i Jan Hedhs recept är det 200 g, men jag snålar lite och det blir bra ändå, har t o m haft bara 120 g också)
  • kakaopulver, gärna av lite bättre kvalitet.

Sätt ugnen på 200 grader. Häll de oskalade mandlarna på en plåt. Rosta gyllenbruna i ca 10 minuter. Rör igenom mandlarna några gånger. När de är klara, lägg mandlarna i en gryta tillsammans med florsocker och citronsaft. Karamellisera gyllenbruna under konstant omrörning. När de känns klara, klicka i en liten klick mjölkfritt margarin så att de delar på sig. Lägg på bakplåtspapper för att svalna. Skilj åt och låt kallna.

Temperera chokladen. Att jobba med Jan Hedhs recept kan ibland kännas omständligt, men oftast tjänar man på att inte fuska för mycket. Så jag temperera min choklad enligt den metod som han kallar impmetoden

Hacka chokladen smått, värm hälften i micro till 48-50 grader. Häll därefter i resten av chokladen och rör den metodiskt och ordentligt till den har en temperatur på 28 grader. Värm den åter igen till 31-32 grader.

Lägg mandlarna i en metallskål. Häll i hälften av chokladen, blanda tills mandlarna skiljs åt. (Hedh som har mer choklad, gör detta moment i tre steg, jag väljer två. Tycker det fungerar bra.). Ställ skålen i kylen tills chokladen stelnat, häll i resten av chokladen och gör om som ovan.

Häll mandlarna på ett bakplåtspapper. Pudra över rikligt med kakao, blanda igenom noga. Häll mandlarna i en sil och sikta bort överflödigt kakaopulver.

Tillhör absoluta familjefavoriterna. Tål man inte mandlarna kan man prova att göra med kaffebönor, men då ökar man florsockermängden till 40 gram.

Ps – gilla Bak & Mat på facebook. ds

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s