Cupcakes med fyllig chokladsmak

Idag blev det nya cupcakes. Hittade mina riktiga cupcakes-formar som jag fann bland mammas bakgrejer. Har inget minne av att hon någonsin använt dem. Bestämde mig för att dagens pyssel skulle bli cupcakes.

Bestämde mig för fylliga chokladmuffins. Det svåra är frostingen. I 90% av de recept jag hittat är det olika varianter på creamcheese, och de mjölkfria som finns är med soja. Jag har provat att göra frosting med smör och florsocker som bas men jag tycker att det blir lite i maffigaste slaget så vad göra? Efter att funderat så blev det en chokladmouse med kokostouch.

De blev så goda och dessa gör jag gärna igen till ett lite festligare tillfälle.

Så här gjorde jag.

Sätt ugnen på 175 grader.

Muffins:

 • 150 g mjölkfritt margarin
 • 2 gg
 • 1 1/2 dl socker
 • 1 tsk Vanilj socker
 • 1 dl av den mjölk/mjölkersättning du tål. Jag valde havredryck
 • 1 dl syrad produkt, jag valde havregurt. Rapsy, och vanlig mild yoghurt eller kesella fungerar säkert också.
 • skalet av en riven citron
 • 3 dl ljus mjölmix.
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 dl bra kakao
 • 1 nypa salt
 • 100 g mörk, mjölk- och sojafri choklad. Malmö Chokladfabriks choklad är väldigt bra. Hacka i bitar.

Smält det mjölkfria margarinet. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt det smälta margarinet och den mjölk/mjölkersättning du valt. Vända ner mjölmixen, bakpulver, salt och kakao. Med mjölmix får man avsluta med att försiktigt vispa lite för att få ut de sista klumparna – men så lite som möjligt. Avsluta med att blanda i den hackade chokladen.

Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt, eller om du har tur som jag att ha cupcakes-formar. Smeten är för lös utan lite stadga av en fast form. Fyll formarna till 2/3. Det blev 16 muffins. Tror att beroende på vad man har för formar så kan man få ut mellan 10-16 muffins.

Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter. Jag började kolla på dem efter 10 minuter, men dessa var inte klara förrän efter 15 minuter.

Låt dem svalna.

Mousse att toppa med:

Jag skriver så som jag gjorde idag, men nästa gång kommer jag göra dubbel sats. Räckte till hälften av muffinsen.

 • 50 g mörk mjölkfri- och sojafri choklad av bra kvalitet. Åter igen från Malmö Chokladfabrik.
 • 1 äggula
 • 1 1/2 dl kokosgrädde (Idag fick jag verkligen trixa. Hade ingen vanlig kokosgrädde hemma utan fick ta det feta från kokosmjölk och lite av den tunna vätskan i burken) Det fungerade, men man fick pyssla lite mer. Kokosgrädde eller för all del GoGreen-visp eller Carlshamns luftiga vips fungerar säkert också.
 • 1-2 msk florsocker
 • 1/2 – 1 msk citronsaft

Vispa kokosgrädden. Om du tar i lite florsocker och citronsaft fungerar det bättre. När du fått fluff på den – ställ den i kylen en stund.

Bryt chokladen i bitar, micra. Kör korta intervaller på mellanhög värme så att den inte blir för varm. Vispa i äggulan. Blanda med kokosgrädden. Fördela över muffinsen och om du har något att garnera med ser det extra trevligt ut.

Kombinationen av kokos, syran från citronen och den mörka chokladen blev kanongott.

Annons

5 tankar på “Cupcakes med fyllig chokladsmak

 1. Jättefina recept! Måste tyvärr tala om att Malmö chokladfabrik tillverkar mjölkchoklad i samma maskin som dom gör den mörka chokladen… Dom säger att dom rengör maskinen ordentligt, men vi vågar inte ta risken…

  • Man tror ju att sådant är superkontrollerat och att man är tvungen att skriva ut åtminstone spår! Kan förklara en reaktion vid ett tillfälle. Nu har det bara hänt en gång av alla gång jag använt den men ändå. Tack för informationen!

   • Förra veckan fick jag veta att svenska producenter inte måste skriva ut ”kan innehålla spår av” i innehållsförteckningen.
    Jag har tidigare mailat Malmö och frågat om chokladen är helt fri från mjölk, och fått svaret att den är det. Berättade det för en dam som driver en butik med varor fria från mjölk, soja och spannmål. Hon ringde upp fabriken med en gång, och efter en stund så erkände dom att mjölkchoklad tillverkas i samma maskin. Samma sak med Ramlösa lakritsfabrik, dom hanterar vete i sin fabrik, men skriver inte ut spår av vete.
    Så just nu känner jag mig vilsen i matdjungeln… Vad ska man lita på ???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s