Äppelsoppa – nästan som mormor Britas

Idag kom jag att tänka på en barndomsfavorit – en äppelsoppa som min mormor Brita gjorde. Min mormor bodde i ett stort vitt trähus med gröna knutar och fönsterkarmar. En rejäl vedspis som regelbundet matades med en klabb gav både en speciell värme och doft. Vackra kakelugnar fanns i många rum och i trädgården fanns det flera olika äppelträd.

Och inga äpplen gick till spillo. I glasverandan – som under vinterhalvåret var äppelförråd  doftade det ljuvligt. Ja, det husets dofter och den speciella värmen från vedspisen ger härliga minnen.

Ett smakminne är en äppelsoppa som mormor gjorde. Jag utgick från ett klassiskt recept, sötade den mer och hade i russin –  väldigt lik hennes. Jag är mycket nöjd. Detta är även mitt bidra till Månadens sötsak. Barnen har redan beställt som efterrätt till jul:-)

  • 5 äpplen – gärna svenska
  • 1 liter vatten
  • 5 msk socker
  • 1 bit hel kanel
  • 1-1 1/2 dl sultanrussin (går bra med vanliga också)
  • 2 msk potatismjöl

Skala och dela äpplen i klyftor.
Koka upp vatten, socker, russin och kanelstång. Lägg i äppelklyftorna. Koka dem tills de mjuknat  ordentligt. Blanda potatismjöl med lite vatten. Häll i tunn stråle i soppan och rör om samtidigt. Låt soppan koka upp igen. Ta av från värmen och servera den när den är ljummen.

Svårlslagna smaker mörk höst/vintedag.

Annonser

Om Annika

Kortfattat: Småländsk, lundensisk Solna-bor som hejar på AIK, bakar bakverk som de flesta tål, kommunicerar Svenska kyrkan och vet vad nästan allt innehåller. Gillar att fotografera, springa, äta god mat och är svag för riktigt goda viner. På mina två olika bloggar blir det dels recept (Bak & Mat-bloggen) och lite av varje (Allergimamman). Det som är mitt liv helt enkelt. Längre presentation: Livserfaren från ett liv som krävt ständig närvaro och kreativitet då jag bollat både allergiska barn, speciell matlagning och ett professionellt liv som kommunikatör inom ett så spännande område som kyrkan. Och mellan det fraktas barn till balett, cello, innebandy osv. Nu större barn - så mindre och mindre fraktande:-) Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring allergiköket? Allt är möjligt är devisen. Hittar man hit för att se lite hur jag tänker kring jobb så är det ungefär samma - Allt är möjligt. Och mer kan man läsa på https://se.linkedin.com/in/annikaaberg
Det här inlägget postades i Äggfritt, Desserter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s